ΔΙΕΘΝΗ

Στον «τοίχο» ο Ντ. Τραμπ για τη συμφωνία με τα πυρηνικά - Πιο μόνες από ποτέ οι ΗΠΑ λέει ο Ροχανί

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2017, 22:38 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2017, 23:12
Στον «τοίχο» ο Ντ. Τραμπ για τη συμφωνία με τα πυρηνικά - Πιο μόνες από ποτέ οι ΗΠΑ λέει ο Ροχανί
Facebook Twitter Whatsapp

«Σήμερα οι ΗΠΑ είναι πιο μόνες από ποτέ απέναντι στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και πιο μόνες από ποτέ στις συνωμοσίες που εξυφαίνουν σε βάρος του ιρανικού λαού» σημείωσε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν τα νέα καμώματα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ που αφορούν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. 

Ειδικότερα, κατά το σημερινό του διάγγελμα ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους διαμήνυσε ότι δεν θα επικυρώσει την πυρηνική συμφωνία με την ισλαμική χώρα, ενώ το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η δήλωση του ότι το Ιράν βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενός φανατικού καθεστώτος.

«Η συμφωνία για το Ιράν ήταν η χειρότερη συναλλαγή που έκαναν ποτέ οι ΗΠA» τόνισε μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Δίνει στο καθεστώς δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη τρομοκρατών, πρόσθεσε. «Το χειρότερο από όλα, το Ιράν εξακολουθεί να είναι σε θέση να αναπτύξει στοιχεία του πυρηνικού του προγράμματος στο πλαίσιο της συμφωνίας» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, που ανέφερε πως δεν θα επικυρώσει εκ νέου την πυρηνική συμφωνία με την ισλαμική χώρα.

Στο μεταξύ, οι πρώτες «φωνές» από την διεθνή κοινότητα έχουν ακουστεί ήδη, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται κλιμάκωση των αντιδράσεων.

Ροχανί: Πιο μόνες από ποτέ οι ΗΠΑ

«Σήμερα οι ΗΠΑ είναι πιο μόνες από ποτέ απέναντι στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και πιο μόνες από ποτέ στις συνωμοσίες που εξυφαίνουν σε βάρος του ιρανικού λαού» σημείωσε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Ο επικεφαλής του ιρανικού κράτους έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την άρνηση του Αμερικανού ομολόγου του να επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας των Έξι (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία).

«Οι δηλώσεις (του Τραμπ) αποτελούν έναν ορμαθό ύβρεων και αβάσιμων κατηγοριών» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «δεν έχει διαβάσει το διεθνές δίκαιο» επισήμανε ο Ροχανί.

«Μπορεί ένας πρόεδρος από μόνος του να ακυρώσει μια πολυμερή και διεθνή συμφωνία; Προφανώς δεν γνωρίζει ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι μια διμερής συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ».

«Η συμφωνία για τα πυρηνικά δεν μπορεί να τροποποιηθεί, δεν μπορούμε να προσθέσουμε ούτε ένα άρθρο ούτε μια υποσημείωση» διαβεβαίωσε ο Ιρανός ηγέτης και συμπλήρωσε ότι «όσο τα συμφέροντά μας το απαιτούν, εμείς θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στη συμφωνία και θα συνεργαζόμαστε με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ωστόσο εάν κάποια στιγμή τα συμφέροντά μας δεν ικανοποιούνται, εμείς δεν θα διστάσουμε ούτε για ένα δευτερόλεπτο και θα αντιδράσουμε».

Μογκερίνι: Καμιά επαναδιαπραγμάτευση

Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπροέδρου της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία τόνισε πως η συμφωνία με το Ιράν δεν μπορεί να τεθεί σε διαρπαγμάτευση. Η Μογκερίνι υπογράμμισε ότι δεν επαφίεται σε καμία χώρα να τερματίσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015. Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συλλογική διαδικασία για να διαφυλαχθεί η συμφωνία αυτή.

Ισραηλινός υπουργός από την πλευρά του ανέφερε πως η ομιλία του Τραμπ ήταν πολύ σημαντική και ενδεχομένως να οδηγήσει σε πόλεμο δεδομένων των απειλών που έχει εκτοξεύσει το Ιράν.

Ερωτηθείς από το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2 εάν διακρίνει τον κίνδυνο ενός πολέμου μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο υπουργός Πληροφοριών Ίσραελ Κατζ απάντησε: «Απόλυτα, ναι. Νομίζω ότι η ομιλία ήταν πολύ σημαντική». «Το Ιράν είναι η νέα Βόρεια Κορέα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» πρόσθεσε.