ΔΙΕΘΝΗ

Νέα σενάρια για τη δηλητηρίαση του διπλού πράκτορα Σκριπάλ

Δημοσίευση 19 Μαρτίου 2018, 17:08 / Ανανεώθηκε 20 Μαρτίου 2018, 15:06
Νέα σενάρια για τη δηλητηρίαση του διπλού πράκτορα Σκριπάλ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια πιθανόν να εκτέθηκαν στον φονικό νευροτοξικό παράγοντα μέσω του συστήματος εξαερισμού του αυτοκινήτου του Ρώσου πρώην κατασκόπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ της βρετανικής Sun, σύμφωνα με το οποίο ο σύντροφος της Γιούλια Σκριπάλ είναι Ρώσος κατάσκοπος των μυστικών υπηρεσιών και ότι η ίδια είχε εργαστεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Oι Σκριπάλ εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την έκθεσή τους στον νευροτοξικό παράγοντα Νovichok στο Σάλσμπερι της Βρετανίας πριν από δύο εβδομάδες.

Το αμερικανικό ABC News μετέδωσε ότι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών έχουν δηλώσει πως η φύση της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε είναι πλέον σαφής και ότι ήταν «σε μορφή σκόνης». Μετέδωσε επίσης ότι βρετανοί αξιωματούχοι έχουν καλύτερη εικόνα του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η επίθεση,  υποστηρίζοντας ότι οι Σκριπάλ πιθανώς κτέθηκαν στην ουσία μέσω του συστήματος εξαερισμού του αυτοκινήτου BMW του πρώην κατασκόπου.

Η αντιτρομοκρατική μονάδα της βρετανικής αστυνομίας επανέλαβε την έκκλησή της προς όποιον τυχόν είδε την κόκκινη BMW 320D του Σκριπάλ με αριθμό πινακίδας HD09 WAO στο Σάλσμπερι το πρωί της 4ης Μαρτίου.

Ο Νιλ Μπασού, βοηθός επιτρόπου της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, δήλωσε: «Μαθαίνουμε περισσότερα για τις κινήσεις του Σεργκέι και της Γιούλια αλλά θα πρέπει να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για τις ακριβείς κινήσεις τους το πρωί του περιστατικού». Η Σκότλαντ Γιαρντ πάντως δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Το ABC μετέδωσε εξάλλου ότι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών έχουν αναφέρει πως έως και 38 άνθρωποι στο Σάλσμπερι έχουν επηρεαστεί από τον νευροτοξικό παράγοντα, αλλά ότι εξακολουθούν να αξιολογούνται οι πλήρεις επιπτώσεις της ουσίας και πιθανόν να υπάρξουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν επηρεαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ