ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Τρίτη νύχτα διαδηλώσεων εναντίον του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν

Δημοσίευση 15 Δεκεμβρίου 2018, 10:47 / Ανανεώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2018, 11:44
Ουγγαρία: Τρίτη νύχτα διαδηλώσεων εναντίον του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν
Facebook Twitter Whatsapp

Ο νέος νόμος για τις εργασιακές σχέσεις πυροδότησε την οργή των διαδηλωτών οι οποίο ανανέωσαν το «ραντεβού» τους σε πλατείες και δρόμος για την Κυριακή

Το κέντρο της Βουδαπέστης μετατράπηκε το βράδυ της Παρασκευής σε θέατρο σφοδρών διαδηλώσεων εναντίον του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, έπειτα από την υιοθέτηση την Τετάρτη νέου πακέτου μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις στην Ουγγαρία.  

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι εργοδότες θα μπορούν να απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται υπερωριακά για 400 ώρες τον χρόνο -- ήτοι για δύο μήνες επιπλέον -- και να τους αποζημιώνουν για τη δουλειά τους εντός τριών ετών.

Ο εθνικιστής δεξιός πρωθυπουργός Όρμπαν παρουσίασε το πακέτο μέτρων ως ένα μέσο που θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, ενώ ταυτόχρονα θα καλύψει τη ζήτηση για εργατικά χέρια, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία, όμως η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι η κυβέρνησή του δίνει το «δικαίωμα» στους εργοδότες να μετατρέψουν τους υπαλλήλους τους σε «σκλάβους».

Περίπου 2.000 ως 3.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους είκοσι έως τριάντα ετών, συγκεντρώθηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα μπροστά στο κοινοβούλιο, αψηφώντας τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.  Πολλοί από τους συγκεντρωμένους  πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι αντέδρασαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οργανωμένη άτυπα, μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως και τις προηγούμενες νύχτες, η διαδήλωση κινητοποίησε υποστηρικτές τόσο της ουγγρικής αριστεράς, όσο και της άκρας δεξιάς. Σε μια πρωτοφανή εξέλιξη, τα δύο στρατόπεδα ύψωσαν μαζί τις φωνές τους την Τετάρτη για να απαιτήσουν να αποσυρθεί ο νέος νόμος.

Εκτός από τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει άλλο ένα αμφισβητούμενο μέτρο, τη δημιουργία διοικητικών δικαστηρίων αρμόδιων για πολύ ευαίσθητες υποθέσεις, όπως οι διαγωνισμοί για τις δημόσιες συμβάσεις ή οι διενέξεις για τα εκλογικά αποτελέσματα, πυροδοτώντας την μεγαλύτερη αναταραχή που γνώρισε η Ουγγαρία μετά την επάνοδο του Όρμπαν στην εξουσία το 2010.

Πέραν της απαίτησής τους να καταργηθούν τα νέα μέτρα, οι διαδηλωτές εκφράζουν επίσης την οργή τους εναντίον του Όρμπαν προσωπικά, απαιτώντας «να φύγει».

Κατά επίσημα στοιχεία, 51 πρόσωπα προσήχθησαν, ενώ 14 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά τα δύο προηγούμενα βράδια.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος -ιδίως η ταμπλόιντ εφημερίδα Ripost- αναφέρεται στις διαδηλώσεις ως «συγκεντρώσεις βανδάλων πληρωμένων από τον Σόρος» - τον ουγγρικής καταγωγής αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, μαύρο πρόβατο για τον Όρμπαν, ο οποίος μεταξύ άλλων τον κατηγορεί ότι αποπειράται να διευκολύνει «τη μετανάστευση» προς την Ευρώπη.

Νέα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή στη Βουδαπέστη και σ' αυτή έχουν καλέσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα. Αναμένεται να πάρουν μέρος στη διαδήλωση δεκάδες χιλιάδες πολίτες, σύμφωνα με τους οργανωτές της.