ΔΙΕΘΝΗ

Δύο βραβεία Όσκαρ πουλήθηκαν 700.000 δολάρια!

Δημοσίευση 19 Δεκεμβρίου 2018, 04:00 / Ανανεώθηκε 18 Δεκεμβρίου 2018, 16:30
Δύο βραβεία Όσκαρ πουλήθηκαν 700.000 δολάρια!
Facebook Twitter Whatsapp

Σπάνια δημοπρασία Όσκαρ από τον οίκο δημοπρασιών «Profiles in History».

Οι δημοπρασίες βραβείων Όσκαρ είναι πολύ σπάνιες επειδή η Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών πιστεύει ότι πρέπει να κερδίζονται και να μην αγοράζονται. Ένα αγαλματίδιο Όσκαρ όμως πουλήθηκε περίπου 500.000 δολάρια και ένα άλλο για πάνω από 200.000 σε μια σπάνια δημοπρασία που διοργανώθηκε την Παρασκευή στο Λος Άντζελες, από τον οίκο δημοπρασιών «Profiles in History».

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας που απέσπασε το «Συμφωνία Κυριών» (Gentleman's Agreement) το 1947 με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν - ένα φιλμ που ασκεί κριτική στις προκαταλήψεις της αμερικανικής κοινωνίας και τον αντισημιτισμό - πουλήθηκε 492.000 δολάρια.

Το αγαλματίδιο για την Καλύτερη Ταινία του 1935, το φιλμ «Ανταρσία του Μπάουντι» (Mutiny on the Bounty) πουλήθηκε 240.000 δολάρια.

Το Όσκαρ της ταινίας «Η Ανταρσία του Μπάουντι» πουλήθηκε σε τιμή που είχε προβλεφθεί, αλλά το αγαλματίδιο της ταινίας «Συμφωνία Κυριών» συγκέντρωσε διπλάσιο από τις προβλέψεις ποσό για λόγους που δεν είναι σαφείς. Οι αγοραστές και των δύο Όσκαρ και των σεναρίων της ταινίας «Ο Μάγος του Όζ» επέλεξαν να παραμείνουν ανώνυμοι.

Και τα δύο ωστόσο δεν μπόρεσαν να φθάσουν το αστρονομικό ποσό που δόθηκε για τα σχέδια σεναρίου - αρχειακό υλικό της ταινίας «The Wizard of Oz» (Ο Μάγος του Όζ), που πουλήθηκε 1,2 εκατομμύρια δολάρια.

Ο οίκος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μετά από τη διάρκεια τεσσάρων ημερών υποβολή προσφορών για αναμνηστικά του Χόλιγουντ τα οποία πουλήθηκαν έναντι 8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Άλλα αντικείμενα που πουλήθηκαν ήταν ένα κράνος μαχητών TIE από το πρώτο Star Wars που αγοράστηκε 240.000 δολάρια, ένα Phaser πιστόλι από την πρώτη τηλεοπτική σειρά Star Trek που πουλήθηκε έναντι 192.000 δολαρίων, ένα hover board Marty McFly από την ταινία «Back to the Future II» που πωλήθηκε 102.000 δολάρια. και ένα χρυσό εισιτήριο από την ταινία «Willy Wonka & το εργοστάσιο σοκολάτας», το οποίο πουλήθηκε 48.000 δολάρια.

Οι δημοπρασίες των Όσκαρ είναι πολύ ασυνήθιστες, επειδή οι νικητές από το 1951 και μετά συμφωνήσουν ότι οι ίδιοι οι κάτοχοι ή οι κληρονόμοι τους πρέπει να τα επιστρέφουν πίσω στην Ακαδημία έναντι 1 εκατ. δολ. προτού τα πουλήσουν αλλού.

Κανένα από τα Όσκαρ που πωλήθηκαν την περασμένη δεν πλησίασε το ρεκόρ τιμής που είναι 1.5 εκατ. δολ. που κατέβαλε το 1999 ο Μάικλ Τζάκσον για την απόκτηση του αγαλματιδίου του σεναριογράφου Ντέιβιντ Ο Σέλζνικ για το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ