ΔΙΕΘΝΗ

Περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας στους γαλλικούς σιδηροδρόμους

Δημοσίευση 20 Δεκεμβρίου 2018, 08:00 / Ανανεώθηκε 20 Δεκεμβρίου 2018, 08:40
Περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας στους γαλλικούς σιδηροδρόμους
Facebook Twitter Whatsapp

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Ιούνιο νόμο για την αναδιάρθρωση της δημόσιας επιχείρησης.

Συνολικά 2.090 θέσεις εργασίας θα περικόψει το 2019 η γαλλική δημόσια επιχείρηση των σιδηροδρόμων, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για την επόμενη χρονιά που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, όπως δήλωσαν συνδικαλιστές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με στελέχη των συνδικάτων UNSA και CFDT, ο όμιλος, ο οποίος απασχολεί σχεδόν 150.000 εργαζόμενους, σχεδιάζει να προχωρήσει σε 2.260 απολύσεις και να προσλάβει 170 υπαλλήλους το επόμενο έτος.

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Ιούνιο νόμο για την αναδιάρθρωση της δημόσιας επιχείρησης των γαλλικών σιδηροδρόμων, που έχει υψηλά χρέη, αψηφώντας τις τρίμηνες κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων εναντίον αυτής της μεταρρύθμισης.

Το πακέτο μέτρων που προωθείται θα μετατρέψει την SNCF σε συμμετοχική εταιρεία, θα καταργήσει βαθμιαία το μονοπώλιό της στα σιδηροδρομικά δρομολόγια στο εσωτερικό της Γαλλίας από το 2020 και εξής, θα βάλει τέλος στις υψηλές συντάξεις και τα γενναία επιδόματα για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους, ενώ το γαλλικό δημόσιο θα αναλάβει την εξόφληση ή τη διαγραφή μέρους των χρεών της.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters