ΔΙΕΘΝΗ

Βρήκε τους «80» για τις Πρέσπες ο Ζάεφ

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιανουαρίου 2019, 19:42
Βρήκε τους «80» για τις Πρέσπες ο Ζάεφ
Facebook Twitter Whatsapp

Υπερψηφίζουν τις συνταγματικές αλλαγές οι Αλβανόφωνοι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βρήκε τις 80 ψήφους ο Ζόραν Ζάεφ, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ και να ξεκλειδώσει η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ψηφίζει το BESA

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.

«Το BESA με τους βουλευτές του παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών, καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του BESA μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες σκοπιανών ΜΜΕ που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, οι απαιτήσεις των Αλβανόφωνων δεν θα ενταχθούν στις συνταγματικές τροπολογίες, αλλά θα κατατεθούν με τη μορφή νομοσχεδίων.

Προ δύο ημερών, ο κ. Ζάεφ είχε τονίσει πως το αλβανόφωνο BESA αντιδρούσε στη ρύθμιση για τη γλώσσα και την ιθαγένεια με αποτέλεσμα να μη διαθέτει η κυβέρνηση την απαιτούμενη πλειοψηφία. «Το BESA ζητεί μία φόρμουλα που να μη δίνει την εντύπωση ότι είναι “μακεδόνες” οι αλβανόφωνοι, οι τουρκόφωνοι, οι σερβόφωνοι, οι βλάχοι και οι Ρομά. Αυτή είναι η ουσία. Οι τεχνικές πτυχές για την επίλυση του ζητήματος έχουν εξευρεθεί, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς αυτό. Το BESA δεν ζητεί να αλλάξει η ταυτότητα. (…) Εργαζόμαστε για να βρούμε τεχνική φόρμουλα ώστε από τη μία η ιθαγένεια να εκφράζει τον καθένα και από την άλλη, οι εθνοτικές ομάδες που διαβιούν εδώ να μην εμφανίζονται ως “μακεδόνες”», ανέφερε χαρακτηριστικά.