ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμη για συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία η Ρωσία

Δημοσίευση 22 Ιανουαρίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 22 Ιανουαρίου 2019, 18:44
Έτοιμη για συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία η Ρωσία
Photo: ΑΠΕ-EPA
Facebook Twitter Whatsapp

Τι δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Η Ρωσία επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της να υπογράψει με την Ιαπωνία μια συμφωνία ειρήνης που θα βασίζεται στην διακήρυξη, που είχαν υπογράψει η ΕΣΣΔ με την Ιαπωνία το 1956 η οποία προβλέπει και την σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε στην Μόσχα με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Η επίτευξη μια συμφωνίας θα συμβάλλει στο να επιλυθεί μια εδαφική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών για τις νήσους Κουρίλλες, η οποία ανέκυψε μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι στο ζήτημα της συμφωνίας ειρήνης κατά την διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης «διέθεσαν αρκετό χρόνο», όπως και ότι «οι συνομιλίες είχαν ουσιαστικό εποικοδομητικό χαρακτήρα».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επεσήμανε ότι με τον Άμπε έχει «συχνές επαφές εργασίας» και συναντάται μαζί του για τέταρτη φορά μέσα σε έξι μήνες. «Μάλιστα ο διάλογος σε ανώτατο επίπεδο ενισχύεται με τη ενεργό συνεργασία στο πλαίσιο της ρωσο-ιαπωνικής διυπουργικής επιτροπής, των συμβουλίων ασφαλείας των δύο χωρών, των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, του σχήματος «δύο συν δύο», των εθνικών κοινοβουλίων».

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία και η Ρωσία συμφώνησαν στην διοργάνωση μιας τέταρτης πτήσης με την οποία κάτοικοι του νότιου τμήματος των Κουρίλων νήσων, θα μπορούν να επισκέπτονται τους τάφους τω προγόνων τους.

«Τα ανθρωπιστικά μέτρα για τους πρώην κατοίκους των Κουρίλλων νήσων διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών στον δρόμο για την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας. Στη συνάντηση μας συμφωνήσαμε ότι η επίσκεψη των τάφων των προγόνων τους από τους πρώην κατοίκους του με ναυλωμένη πτήση, μπορεί να διοργανωθεί το καλοκαίρι» δήλωσε ο Άμπε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προσέθεσε ότι η Μόσχα και το Τόκιο θα επιδιώξουν να διπλασιάσουν τις τουριστικές ροές και προς τις δύο κατευθύνσεις ώστε να συμμετάσχουν στις αμοιβαίες επισκέψεις έως το 2023, 400 χιλιάδες άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ