current views are: 1

31 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση11:46

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του».

Δημοσίευση 11:46’
αρθρο-newpost

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του».

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας και κάλεσε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν το ίδιο υιοθετώντας μία «ενιαία και αυστηρή θέση», με απόφαση που εγκρίθηκε σήμερα.

Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μία αυστηρή και ενιαία θέση και να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως «τον μόνο νόμιμο προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας.

Η αναγνώριση αυτή έχει ισχύ «μέχρι την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων για τη αποκατάσταση της δημοκρατίας», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Οι 28 ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα λάβει «νέα μέτρα» εάν δεν προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές «εντός των προσεχών ημερών» στην Βενεζουέλα. Αλλά δεν προχώρησαν στην συλλογική, έστω και υπό όρους, αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό.

Τέσσερις χώρες της ΕΕ, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο το έκαναν δίνοντας προθεσμία «οκτώ ημερών» στον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές, σε αντίθετη περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως «πρόεδρο» της Βενεζουέλας για να οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές.

Στην σημερινή ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει αυστηρά την βάρβαρη καταστολή και τις βιαιότητες, που έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς» και ζητεί από «τις αρχές της Βενεζουέλας να θέσουν τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναδιατυπώνει «την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του προς την Εθνοσυνέλευση, που είναι το μόνο νόμιμο δημοκρατικό όργανο της Βενεζουέλας και οι εξουσίες του οποίου πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές».

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί κοινή πρόταση των συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων του ALDE.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Ανεύθυνη στάση η αναγνώριση του Γκουαϊδό

«Ανεύθυνη στάση» χαρακτηρίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, την αναγνώριση από σειρά χωρών του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου στη Βενεζουέλα.

Αφορμή της διαρροής στάθηκε η δημιουργία Διεθνούς Ομάδας Επαφής για τη χώρα, σκοπό την υποστήριξη του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και κοινωνίας των πολιτών στη Βενεζουέλα και τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τη διεξαγωγή εκλογών .

Η Ομάδα Επαφής αναμένεται να συνεργαστεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την ανάληψη διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη χώρα. Η σύσταση της εν λόγω Ομάδας Επαφής αναμένεται να ανακοινωθεί στο αυριανό άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich).

Συμφώνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα υποστήριξε σταθερά ότι στο βαθμό που η ΕΕ επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Βενεζουέλα και υποστηρίζει τη διεξαγωγή εκλογών, οφείλει να ενεργοποιηθεί συγκροτημένα και με δική της διπλωματική πρωτοβουλία στη χώρα. Η αναγνώριση του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, προέδρου της Εθνοσυνέλευσης κ. Γκουαϊντό ως de facto προέδρου της χώρας, χωρίς τουλάχιστον την εκκίνηση ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία συνθηκών διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών, θα ήταν μια ανεύθυνη στάση, ειδικά δεδομένων των μεγάλων κινδύνων που υφίστανται για εμφύλιες συγκρούσεις, σε μία πολιτικά και κοινωνικά πολωμένη κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι 28 αποφάσισαν, στις 26 Ιανουαρίου, ότι «εάν δεν υπάρξει προκήρυξη εκλογών με τις απαιτούμενες εγγυήσεις τις επόμενες μέρες, η ΕΕ θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την αναγνώριση της ηγεσίας της χώρας, στη βάση του άρθρου 233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας», που προβλέπει την προσωρινή ανάληψη της Προεδρίας από τον Πρόεδρο Εθνοσυνέλευσης με σκοπό να διεξαγάγει εκλογές, σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας Προέδρου να ασκήσει τα καθήκοντά του. Προσέθεσαν ότι η ΕΕ θα προβεί στην άμεση καθιέρωση Διεθνούς Ομάδας Επαφής, θα εντείνει τον συντονισμό της με διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους και θα εξετάσει το θέμα στο προσεχές άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ενεργοποίηση της ΕΕ, με διπλωματική πρωτοβουλία για τη Βενεζουέλα, αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή της κλιμάκωσης της έντασης στη χώρα.

Τι ζητά από την ΕΕ ο Γκουαϊδό

Ο αυτοανακηρυχθείς υπηρεσιακός πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ζήτησε από τις κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

“Τον ρώτησα ποιο είναι το μήνυμά σας προς εμένα και τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών”, δήλωσε ο βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ.

“Απάντησε δύο πράγματα: παρακαλώ εξακολουθήστε τις πιέσεις προς τον Μαδούρο, ο οποίος έχει κάνει τόσο μεγάλη ζημιά και θυμηθείτε ότι πρόκειται για την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται αυτή τη στιγμή”.

Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τον 35χρονο πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης ως νόμιμο αρχηγό κράτους της Βενεζουέλας και έχουν καταγγείλει ως σφετεριστή τον Μαδούρο.

Ο Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε στις 10 Ιανουαρίου για δεύτερη θητεία έπειτα από τις αμφισβητούμενες εκλογές τον περασμένο χρόνο, κατηγορεί τον Γκουαϊδό ότι οργάνωσε πραξικόπημα για την ανατροπή του με την βοήθεια των ΗΠΑ. Ο Μαδούρο υποστηρίζεται από μια σειρά χωρών, ανάμεσά τους και η Ρωσία.

Ο Χαντ επέκρινε τον αρχηγό της βρετανικής αντιπολίτευσης, τον Εργατικό Τζέρεμι Κόρμπιν, επειδή συντάχθηκε με τον Μαδούρο.

“Μόνο και μόνο επειδή μοιράζεται με τον Μαδούρο τις αντιδυτικές απόψεις δεν αρκεί ως λόγος για να κάνει τα στραβά μάτια αναφορικά με κάποιον που έχει οδηγήσει τον λαό του στην φτώχεια με το 70% των παιδιών στη χώρα, σε κάποιες περιοχές, να υποσιτίζονται”, είπε ο Χαντ.

Ο Κόρμπιν έχει καταδικάσει τη βία στη Βενεζουέλα και έχει ζητήσει την επίτευξη συμφωνίας κατόπιν διαπραγμάτευσης.


σχετικα αρθρα