current views are: 1

26 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση20:00

Εντείνονται οι διεργασίες στους κόλπους του ΕΛΚ για τον Όρμπαν

Το ζήτημα θα συζητηθεί διεξοδικά στην προσεχή συνεδρίαση της προεδρίας του ΕΛΚ στις 20 Μαρτίου.

Δημοσίευση 20:00’
αρθρο-newpost

Το ζήτημα θα συζητηθεί διεξοδικά στην προσεχή συνεδρίαση της προεδρίας του ΕΛΚ στις 20 Μαρτίου.

Αποστάσεις από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν παίρνουν όλο και περισσότερο -μετά την αντιευρωπαϊκή καμπάνια που ξεκίνησε στο εσωτερικό της χώρας- τα μέλη της πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και το κόμμα του Ορμπάν, Fidesz. 

Ωστόσο, παρ’ όλο που η φιλολογία περί αποβολής του από το ΕΛΚ έχει «φουντώσει» μετά και τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα, η επιφυλακτικότητα για μια τόσο «ακραία» κίνηση παραμένει. Ο λόγος δεν είναι άλλος, όπως εκτιμά πηγή από το κόμμα, από το γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση θα αποδυναμώσει περαιτέρω το ΕΛΚ ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος ο Β. Ορμπάν -που ήδη έχει ενώσει τη φωνή του με άλλους ευρωσκεπτικιστές, όπως τα κυβερνώντα κόμματα σε Ιταλία και Πολωνία- να δημιουργήσει μετεκλογικά μια ισχυρή πολιτική ομάδα στα δεξιά του ΕΛΚ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Β. Ορμπάν παρουσίασε μια αφίσα την περασμένη Δευτέρα, που εμφάνιζε τον πρόεδρο της Επιτροπής και τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, κατηγορώντας τους ότι από κοινού προωθούν την παράνομη μετανάστευση στην Ουγγαρία.

Αυτό, εκτός από την αντίδραση του ίδιου του Ζ.Κ. Γιούνκερ που είπε ότι ο Β. Ορμπάν πρέπει να φύγει από το ΕΛΚ, πυροδότησε πολύ πιο σκληρές από τις συνηθισμένες, δηλώσεις από τους Γερμανούς Χριστιανοκοινωνιστές που μέχρι τώρα διατηρούσαν καλές σχέσεις με τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Ο υποψήφιος του ΕΛΚ και επίδοξος πρόεδρος της Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ που προέρχεται από το εν λόγω κόμμα, προειδοποίησε πως ο Όρμπαν πρέπει να αντιληφθεί ότι απομακρύνεται διαρκώς από το κόμμα.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, το ζήτημα θα συζητηθεί διεξοδικά στην προσεχή συνεδρίαση της προεδρίας του ΕΛΚ στις 20 Μαρτίου, που περιλαμβάνει εκτός από τον πρόεδρο του ΕΛΚ και τον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο και τους προέδρους των  ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που ανήκουν στο κόμμα, συμπεριλαμβανομένου δηλαδή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Το καταστατικό του ΕΛΚ αναφέρει, εξάλλου, ότι ένα μέλος του μπορεί να αποβληθεί μόνο κατόπιν απόφασης του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος χωρίς να υπάρχει υποχρέωση γνωστοποίησης των αιτιών. Πρόταση αποκλεισμού μπορούν, να υποβάλουν, ωστόσο, τόσο η προεδρία του κόμματος όσο και επτά μέλη του από πέντε διαφορετικές χώρες.

Συγχρόνως, κινήσεις προς την κατεύθυνση της λήψης δραστικών μέτρων κατά του Ορμπάν γίνονται και από ευρωβουλευτές του κόμματος, όπως ο Σουηδός Γκούναρ Χόρμαρκ που την περασμένη εβδομάδα έστειλε επιστολή στον επικεφαλής, Μάνφρεντ Βέμπερ, ζητώντας του να συζητηθεί το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας στο ΕΚ, στις 6 Μαρτίου. 

«Πρώτα πρέπει να υπάρξει η πολιτική επιβεβαίωση με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ότι η πολιτική του Ορμπάν βρίσκεται εκτός των αρχών του ΕΛΚ και μετά να προχωρήσουμε στις διαδικασίες», σημειώνει στο ΑΠΕ, ο Γκ. Χόρμαρκ, εκτιμώντας ότι «πλέον είναι ξεκάθαρο σε όλους, ακόμα και στον ίδιο τον Β. Ορμπάν» ότι έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές. 

Την «ανησυχία» του για την κατάσταση στην Ουγγαρία εκφράζει με δήλωσή του στο Πρακτορείο και ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Σον Κέλι, σημειώνοντας πως αυτήν την ανησυχία την έχει μεταφέρει και στην ηγεσία του κόμματος εκπροσωπώντας όλη την ιρλανδική ευρωομάδα του ΕΛΚ. 

«Η πρόσφατη εκστρατεία κατά της ΕΕ έχει σίγουρα αυξήσει αυτή την ανησυχία. Πιστεύω ότι εάν ο κ. Ορμπάν και η κυβέρνησή του συνεχίσουν σε αυτήν την πορεία που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες που υποστηρίζει το ΕΛΚ, τότε θα είναι απαραίτητη μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με την ένταξη του Fidesz στο ΕΛΚ», υπογραμμίζει ο ίδιος. 

Να μην αποκλειστεί το Fidesz από το ΕΛΚ, αλλά να ανασταλεί η συμμετοχή του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία στο πλαίσιο του άρθρου 7 (για το κράτος δίκαιου στην Ουγγαρία) έχει προτείνει από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυστριακής ευρωομάδας του ΕΛΚ, Όθμαρ Κάρας, ένας από τους πιο δριμείς επικριτές του Β. Ορμπάν μέσα στους Χριστιανοδημοκράτες, καλώντας το κόμμα να εισαγάγει νέες διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπίζει τα «μαύρα πρόβατα» στο εσωτερικό του.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, φαίνεται πως ορισμένοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το κατά πόσο το ΕΛΚ τελικά θα ευνοηθεί εάν ο Β. Ορμπάν και το κόμμα του εκδιωχθούν από την πολιτική οικογένεια. Ως εκ τούτου, πηγές του κόμματος εκτιμούν ότι η όποια απόφαση δεν μπορεί παρά να ληφθεί μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, όταν θα είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο σε ό,τι αφορά τη «δύναμη» που θα συγκεντρώσουν τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης. 


σχετικα αρθρα