ΔΙΕΘΝΗ

Πολιτική κρίση χωρίς προηγούμενο στον Καναδά: Νέα παραίτηση υπουργού - Απογοητευμένος ο Τριντό

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 5 Μαρτίου 2019, 07:26
Πολιτική κρίση χωρίς προηγούμενο στον Καναδά: Νέα παραίτηση υπουργού - Απογοητευμένος ο Τριντό
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δηλώνει «απογοητευμένος» για την παραίτηση της δεύτερης υπουργού του, αλλά την «κατανοεί» και τη «σέβεται».

Η πολιτική κρίση χωρίς προηγούμενο που συνταράσσει την καναδική κυβέρνηση υπό τον Τζάστιν Τριντό επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο τη Δευτέρα, με την απροσδόκητη παραίτηση μιας από τις πιο διαπρεπείς υπουργούς του, εν μέσω των καταγγελιών περί ανάμιξης του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του σε μια δικαστική διαδικασία.

Αφού εξέτασε σε βάθος «τα γεγονότα που συνταράσσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες» και «έπειτα από σοβαρό στοχασμό», η Τζέιν Φίλποτ, η υπουργός αρμόδια για τον προϋπολογισμό και τις δημόσιες δαπάνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οφείλω να υποβάλλω την παραίτησή μου», ανέφερε στην επιστολή που απηύθυνε στον πρωθυπουργό των Φιλελεύθερων.

Σκληρό πλήγμα

Η 58χρονη Φίλποτ, πρώην υπουργός Υγείας και πρώην υπουργός αρμόδια για τις Υποθέσεις των Αυτοχθόνων, προήχθη στη θέση της προέδρου του Conseil du Trésor, που καταρτίζει τον προϋπολογισμό και επιβλέπει τις δημόσιες δαπάνες, όταν ο Τριντό προχώρησε σε ανασχηματισμό στα μέσα Ιανουαρίου.

Το πλήγμα χαρακτηρίζεται σκληρό για τον καναδό πρωθυπουργό, καθώς οι βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου βρίσκονται πλέον στον ορίζοντα: πρόκειται για την τρίτη παραίτηση στενού συνεργάτη του, αρχής γενομένης με εκείνη της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, η οποία αποκάλυψε προ ημερών ότι υπέστη ανάρμοστες «πιέσεις» από τον Τριντό και το περιβάλλον του ώστε να φροντίσει να αποφευχθεί η προσαγωγή της εταιρείας-κολοσσού των κατασκευών SNC-Lavalin ενώπιον των δικαστηρίων.

Την παραίτηση της Ουίλσον-Ρέιμπουλντ τη 12η Φεβρουαρίου ακολούθησε, μερικές ημέρες αργότερα, αυτή του στενότερου συνεργάτη και συμβούλου του Τριντό, του Τζέραλντ Μπατς. Ο τελευταίος, στόχος μεγάλου μέρους των φραστικών πυρών της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, αναμένεται να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή των γεγονότων ενώπιον των κοινοβουλευτικών αύριο Τετάρτη.

Εξηγώντας τους λόγους που την οδήγησαν να υποβάλει την παραίτησή της, η Φίλποτ, μέλος της κυβέρνησης από το 2015, που τη συνδέει φιλική σχέση με την Ουίλσον-Ρέιμπουλντ – τη 47χρονη αυτόχθονα που έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης στην καναδική ιστορία – τόνισε πως δεν έχει πλέον «εμπιστοσύνη στον τρόπο που διαχειρίστηκε αυτή την υπόθεση» η κυβέρνηση, ούτε στην «αντίδρασή της στα ερωτήματα» που εγείρονται εξαιτίας της.

«Μπορεί να έχει κόστος το να ενεργείς βάσει αρχών, αλλά το τίμημα είναι ακόμη πιο υψηλό όταν τις εγκαταλείπεις», πρόσθεσε στην επιστολή της παραίτησής της προς τον καναδό πρωθυπουργό.

Μετά τη δική της παραίτηση, η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ κατηγόρησε τον Τριντό και τους συνεργάτες του ότι της άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις, συνοδευόμενες από «συγκαλυμμένες απειλές», προκειμένου να επέμβει, να απαιτήσει οι εισαγγελείς να κλείσουν εξωδικαστικό συμβιβασμό με την SNC-Lavalin και η υπόθεση να μην καταλήξει στις δικαστικές αίθουσες.

Ο κατασκευαστικός όμιλος του Κεμπέκ κατηγορείται από το 2015 για διαφθορά, πιο συγκεκριμένα ότι μοίρασε 48 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (32 εκατ. ευρώ) σε λίβυους αξιωματούχους την εποχή του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, μεταξύ του 2001 και του 2011, ώστε να εξασφαλίσει την ανάθεση μεγάλων δημοσίων συμβάσεων στη χώρα αυτή.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα επέτρεπε στην SNC-Lavalin, που απασχολεί 50.000 ανθρώπους παγκοσμίως, εκ των οποίων 9.000 στον Καναδά, να αποφύγει καταδίκη που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον της.

Η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ αρνήθηκε όμως να επέμβει κι ενδέχεται πάντα να διεξαχθεί δίκη, αν και το πότε, παραμένει ακόμη απροσδιόριστο.

Ο επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης Αντριου Σιρ έσπευσε να στηλιτεύσει μια κυβέρνηση «σε απόλυτο χάος» της οποίας ηγείται «ένας ατιμασμένος πρωθυπουργός».

Ο Σιρ, που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον θέλουν να προηγείται ενόψει των εκλογών, προέτρεψε τους υπόλοιπους υπουργούς της κυβέρνησης να θέσουν στους εαυτούς τους τα ίδια ερωτήματα με τη Φίλποτ, που κατ’ αυτόν δεν μπορεί να έχουν παρά μόνο μία συνέπεια.

Ο Τριντό δεν είχε αντιδράσει ως νωρίς το απόγευμα. Μέχρι σήμερα, επαναλαμβάνει πως τόσο ο ίδιος, όσο και το περιβάλλον του έδρασαν με «προσήκοντα» και «επαγγελματικό» τρόπο στην υπόθεση.

Απογοητευμένος ο Τριντό

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για την απροσδόκητη παραίτηση της δεύτερης υπουργού της κυβέρνησής του, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματός του, των Φιλελεύθερων, στο Τορόντο, επισήμανε πως παρότι τον «απογοητεύει» η απόφασή της, την «κατανοεί» και τη «σέβεται», ενώ υπογράμμισε ακόμη πως «οι ανησυχίες αυτού του είδους πρέπει να αντιμετωπίζονται σοβαρά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τις παίρνω σοβαρά».

Ο Τριντό εξάλλου ευχαρίστησε για την προσφορά της στο έργο της κυβέρνησής του την Τζέιν Φίλποτ, την υπουργό που ως χθες Δευτέρα ήταν αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τις δημόσιες δαπάνες - κάτι το οποίο, αξιοσημείωτα, δεν είχε κάνει όταν η Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης που υποβιβάστηκε σε υπουργό αρμόδια για τις υποθέσεις των Βετεράνων στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου, υπέβαλε πρώτη την παραίτησή της την 12η Φεβρουαρίου.

Ο Τριντό απέφυγε πάντως να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τους λόγους που επικαλέστηκε στην επιστολή της παραίτησής της η Φίλποτ, μια από τις πιο επιτυχημένες υπουργούς των Φιλελεύθερων, που συνδέεται φιλικά με την Ουίλσον-Ρέιμπουλντ.

Η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις μέσων ενημέρωσης για τις «πιέσεις» που της ασκήθηκαν προκειμένου να επέμβει ώστε να αποφευχθεί η προσαγωγή της κατασκευαστικής εταιρείας SNC-Lavalin σε δίκη για υπόθεση διαφθοράς. Ο σάλος που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα, αρχικά της εφημερίδας Globe & Mail, δεν σταματά έκτοτε να παίρνει διαστάσεις, ενώ απομένουν μήνες ως τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Η αποχώρηση της Φίλποτ, που διορίστηκε στο αξίωμα μόλις τη 14η Ιανουαρίου, χαρακτηρίζεται νέο βαρύ πλήγμα για τον πρωθυπουργό των Φιλελεύθερων, που κατέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2015 εξαγγέλλοντας περισσότερη διαφάνεια στην πολιτική ζωή, αλλά και την ενδυνάμωση των γυναικών στην πολιτική και την αύξηση του αριθμού τους σε υπουργικούς θώκους, μεταξύ άλλων.

Ο Τζέραλντ Μπατς, πρώην προσωπικός γραμματέας και στενός σύμβουλος του Τριντό που επίσης παραιτήθηκε εξαιτίας του σκανδάλου τον περασμένο μήνα, πρόκειται να καταθέσει ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων για την υπόθεση SNC-Lavalin αύριο Τετάρτη.

Τα περισσότερα μέλη των Φιλελεύθερων στο κοινοβούλιο ως τώρα στηρίζουν σε γενικές γραμμές τον Τριντό, αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως σιγοβράζουν εντάσεις. Ο βουλευτής Γουέιν Λονγκ ζήτησε να υπάρξει έρευνα για την παραίτηση της Φίλποτ, πράγμα που ο πρωθυπουργός απέρριψε.

Η Σελίνα Σίζαρ-Σεβάνες, βουλεύτρια που δεν διεκδικεί την επανεκλογή της, ανέφερε μέσω Twitter πως όταν κανείς προσθέτει γυναίκες στην κυβέρνηση, καλό θα είναι να μην περιμένει να «σέβονται το status quo»: «Να περιμένετε ότι θα λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις, θα ορθώνουμε το ανάστημά μας για αυτό που είναι σωστό, και θα αποχωρούμε όταν οι αξίες μας τίθενται υπό αμφισβήτηση ή παραβιάζονται».

Πηγή: ΑΠΕ