ΔΙΕΘΝΗ

Die Welt: Συμφωνία Βέμπερ με Όρμπαν – Προς παραμονή στο ΕΛΚ το Fidesz

Δημοσίευση 13 Μαρτίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 13 Μαρτίου 2019, 17:06
Die Welt: Συμφωνία Βέμπερ με Όρμπαν – Προς παραμονή στο ΕΛΚ το Fidesz
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Προηγήθηκε επίσκεψη του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν με το ΕΛΚ στη Βουδαπέστη

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατέληξαν σε συμφωνία ώστε να μην αποχωρήσει το κόμμα Fidesz από την συντηρητική ευρωομάδα.

Ο κ. Βέμπερ επισκέφθηκε χθες τη Βουδαπέστη και είχε συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Σκοπός της συνάντησης από την πλευρά του Βέμπερ ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο το κόμμα του Ορμπάν «Fidesz» συμφωνεί με τις αξίες του ΕΛΚ. Η συνάντηση ήταν επιτυχής και ήδη ο Όρμπαν προέβη σε κινήσεις αναμόρφωσης της εικόνας του κόμματός του, όπως η απαγόρευση διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του Τζορτζ Σόρος και την απομάκρυνση των αφισών όπου εμφανίζονταν να είναι υπέρ των προσφύγων. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ως η τελευταία προσπάθεια του Βέμπερ και η τελευταία ευκαιρία του Όρμπαν, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Ο Βέμπερ δήλωσε πως «παραμένουν σε συζητήσεις», την ώρα που 13 κόμματα-μέλη του ΕΛΚ έχουν καταθέσει αίτηση αναστολής της συμμετοχής ή αποπομπής του κόμματος «Fidesz».

Την επίσκεψη Βέμπερ στη Βουδαπέστη ακολούθησαν έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ της προέδρου του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ και του προέδρου του ΕΛΚ Τζότζεφ Ντολ.

Κύκλοι δηλώνουν στη Die Welt πως «πιθανόν επισήμως ο Όρμπαν να υποχωρήσει λίγο πριν την ψηφοφορία». Σύμφωνα με τον Ζόλταν Μπάλογκ, στενό συνεργάτη του Όρμπαν, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφύγουν με κάθε τρόπο τη μετατροπή της συνάντησης του ΕΛΚ στις 20 Μαρτίου σε μια διαδικασία αποδόμησης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.