current views are: 1

16 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση12:24

Μπρέντον Τάραντ: Ποιος είναι ο μακελάρης με το «κρύο αίμα» – Τα ταξίδια του και η θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης»

Δεν ήταν στα ραντάρ των αρχών ως εξτρεμιστής

Δημοσίευση 12:24’
αρθρο-newpost

Δεν ήταν στα ραντάρ των αρχών ως εξτρεμιστής

Στο παρελθόν του 28χρονου, Μπρέντον Τάραντ, στρέφονται οι αρχές προκειμένου να δουν τι όπλισε το χέρι του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας που έκοψε το νήμα της ζωής 49 ανθρώπων.

Μάλιστα, την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως το μακελειό σταμάτησε χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση δύο αστυνομικών αλλιώς όπως εκτιμούν στη Νέα Ζηλανδία ο νεαρός θα είχε συνεχίσει τις επιθέσεις αφού είχε πάνω του αρκετό οπλισμό.

Παράλληλα, ερευνώνται και τα ταξίδια που είχε κάνει ο δράστης πχ στη Βουλγαρία για να διαπιστωθεί τι είδους επαφές είχε εκεί και αν με κάποιο τρόπο σχετίζονται με το ειδεχθές έγκλημα.

Ποιος ήταν ο μακελάρης

Ο 28χρονος δράστης του μακελειού είναι πρώην γυμναστής που επιχειρεί να περιγράψει τον εαυτό του ως ένα «απλό, λευκό άνδρα», της εργατικής τάξης. Φαίνεται πως τα ταξίδια που κατά καιρούς έκανε στην Ευρώπη αποτέλεσαν το έναυσμα να στραφεί προς της νεοφασιστική – ρατσιστική ιδεολογία.

Ο Μπρέντον Τάραντ είχε «λευκό» ποινικό μητρώο, και δεν ήταν στις λίστες παρακολούθησης των αρχών. Μεγάλωσε στη μικρή πόλη Γκράφτον, στη βόρεια πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, όπου παρακολούθησε μαθήματα για να γίνει γυμναστής αφού αποφοίτησε από το λύκειο. Από το 2009 έως το 2011 εργάστηκε σε εργαστήριο στην ίδια πόλη. Η Τρέισι Γκρέισι, ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου, θυμάται έναν άνθρωπο που εργαζόταν σκληρά, αλλά άλλαξε έπειτα από τα ταξίδια του σε Ευρώπη και Ασία.

Σε αναρτήσεις του στο Facebook ο Τάραντ ανέφερε ότι είχε βρεθεί από το Πακιστάν ως τη Βόρεια Κορέα. Επίσης, μετά το μακελειό έγινε γνωστό ότι είχε ταξιδέψει στα Βαλκάνια αλλά και την Τουρκία. Ο νεαρός χρηματοδοτούσε τα ταξίδια επενδύοντας σε bitcoin.

«Πιστεύω ότι άλλαξε τα χρόνια που ταξίδεψε στο εξωτερικό», δήλωσε η Γκρέισι στο ABC. «Αναμφίβολα ευθύνονται οι εμπειρίες που έζησε, ή κάποια οργάνωση που συνάντησε και οι οποίες τον έκαναν να αλλάξει», πρόσθεσε.

Δεν ήταν στα «ραντάρ» των αρχών ως εξτρεμιστής

Την ίδια ώρα η πρωθυπουργός της χώρας αποκάλυψε πως ο δράστης του μακελειού ταξίδευε κατά περιόδους ανά τον κόσμο.

Τόνισε ακόμα πως στον απόηχο του μακελειού εντείνονται οι έρευνες για εντοπισμό άλλων εξτρεμιστών στη χώρα ωστόσο διευκρίνισε πως το εν λόγω άτομο «δεν υπήρξε ποτέ στα ‘ραντάρ’ των υπηρεσιών πληροφοριών ως ύποπτος για εξτρεμιστική δράση».

Πριν από τις επιθέσεις, λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο όνομα του Brenton Tarrant χρησιμοποιήθηκαν για να δημοσιεύσουν ένα μακροσκελές ρατσιστικό έγγραφο.

Το μανιφέστο του Τάραντ, ο οποίος κατάγεται από την πόλη Γκράφτον της Νέας Νότιας Ουαλίας, φέρει τον τίτλο «Η μεγάλη αντικατάσταση». Ο τίτλος πιθανόν να παραπέμπει σε μία διατριβή του Γάλλου συγγραφέα Ρενό Καμί για την εξαφάνιση των ευρωπαϊκών λαών, που θα αντικατασταθούν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από πληθυσμούς μη Ευρωπαίων μεταναστών. Η διατριβή αυτή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους της άκρας δεξιάς.

Ο άντρας δήλωσε ότι είχε αρχίσει να σχεδιάζει μια επίθεση μετά την επίσκεψή της στην Ευρώπη το 2017 οπότε και ξεκίνησε η ανησυχία του για γεγονότα που είδε εκεί.

Τα πρώτα θύματα

Την ταυτότητα των πρώτων θυμάτων επιβεβαίωσαν ήδη συγγενείς και φίλοι τους.

Σε αυτούς περιλαμβάνεται:

Ο Daoud Nabi, ένας 71χρονος που προέταξε το σώμα τους ως ασπίδα για να σωθούν άλλοι άνθρωποι.

Ο Khaled Mustafa ένας πρόσφυγας που έφυγε από τη Συρία λόγο του πολέμου

Η Hosne Ara, μία 42χρονη που σκοτώθηκε ενώ αναζητούσε τον άνδρα της που είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και επιβίωσε.

Η νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας για την οπλοκατοχή

Το BBC παρουσιάζει συνοπτικά ορισμένους βασικούς άξονες της νομοθεσίας της Νέας Ζηλανδίας για την οπλοκατοχή.

Ειδικότερα:

Το κατώτερο ηλικιακό όριο για την κατοχή όπλου είναι τα 16 έτη και 18 εφόσον πρόκειται για όπλο στρατιωτικού τύπου ή ημιαυτόματο.

Όλοι οι ιδιοκτήτες όπλων είναι υποχρεωμένοι να έχουν άδεια ωστόσο τα περισσότερα ατομικά όπλα δεν είναι απαραίτητο να είναι καταχωρημένα, είναι μία από τις λίγες χώρες του κόσμου που συμβαίνει αυτό.

Οι αιτούντες για χορήγηση άδειας οπλοφορίας ελέγχονται τόσο σε ό,τι αφορά στο ποινικό τους μητρώο όσο και σε ό,τι αφορά στο ιατρικό τους ιστορικό.

Μόλις εκδοθεί άδεια, οι ιδιοκτήτες όπλων μπορούν να αγοράσουν όσα όπλα θέλουν

Η θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης»

Πρώην ναζιστές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αυτοί που εμπνεύστηκαν πρώτοι την ιδέα της «μεγάλης αντικατάστασης» του ευρωπαϊκού πληθυσμού από τους μετανάστες, την οποία επικαλείται στο μανιφέστο του και ο δράστης του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία, προτού αυτή διαδοθεί ευρέως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ, χωρίς τα αντισημιτικά της επιχειρήματα.

Η ακροδεξιά αναπτύσσει τη θεματική της καταστροφής της Ευρώπης από τον «εποικισμό» των Αφρικανών μεταναστών μετά το 1945, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για συνωμοσία των Εβραίων, εξηγεί ο ιστορικός Νικολά Λεμπούργκ στο Mediapart.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου οι υποστηρικτές της άποψης αυτής αφαιρούν «την αντισημιτική επιχειρηματολογία για να την καταστήσουν έναν μύθο με ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά κίνητρα».

Το μανιφέστο του δράστη του μακελειού στο Κράισττσερτς, με τίτλο «Η μεγάλη αντικατάσταση», αναφέρεται σε «μια λευκή γενοκτονία», μια φρασεολογία που χρησιμοποιείται εδώ και 40 χρόνια από την αγγλοσαξονική ακροδεξιά.

 «Ήδη από το 1946 ομάδες πρώην μελών των SS ισχυρίζονταν ότι πλέον όλη η Ευρώπη βρίσκεται υπό τον κατοχή “των νέγρων” (των Αμερικανών στρατιωτών) και των “μογγόλων” (των Ρώσων στρατιωτών) και ότι στόχος είναι να απελευθερωθεί η ήπειρος από την “κατοχή” μέσω “μιας νέας αντίστασης”», εξηγεί ο Λεμπούργκ.

Ο Γάλλος πρώην τροτσκιστής και πρώην SS Ρενέ Μπινέ είναι αυτός που θα προωθήσει διεθνώς τη θεματική της μεγάλης αντικατάστασης που σχεδιάζουν οι Εβραίοι.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι οπαδοί της άποψης αυτής κατηγόρησαν την «πολυπολιτισμικότητα», αντί της επιμιξίας, για να ισχυριστούν ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες θα «αντικαταστήσουν» «τον χριστιανικό και λευκό» πληθυσμό.

Ο συγγραφέας Ρενό Καμί έκανε δημοφιλή την άποψη αυτή με τη διατριβή του «Η μεγάλη αντικατάσταση» που δημοσιεύθηκε το 2011. Σε αυτή «εμμένει στον “δημογραφικό εποικισμό” ο οποίος “πλήττει την ίδια την ταυτότητα του έθνους και ο οποίος σε πολύ λίγα χρόνια (…) θα είναι μη αναστρέψιμος”», σημειώνει η ιστορικός Βαλερί Ιγκουνέ σε έρευνά της για το ινστιτούτο Jean Jaures.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει ο Καμί για να αποφευχθεί η «αντικατάσταση» αυτή είναι μεταξύ άλλων η ακύρωση του δίκαιου του εδάφους, η απαγόρευση να υιοθετούνται παιδιά που κατάγονται από χώρες εκτός Ευρώπης, η δημιουργία μιας ύπατης αρμοστείας για τον επαναπατρισμό των μεταναστών και η παροχή κοινωνικών επιδομάτων αποκλειστικά στους πολίτες κάθε χώρας ή σε Ευρωπαίους πολίτες.

Βίντεο: Ο δράστης του μακελειού στο δικαστήριο


σχετικα αρθρα