ΔΙΕΘΝΗ

Ουτρέχτη: «Τα έκανα όλα στο όνομα του Αλλάχ», λέει ο δράστης

Δημοσίευση 19 Μαρτίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 19 Μαρτίου 2019, 19:55
Ουτρέχτη: «Τα έκανα όλα στο όνομα του Αλλάχ», λέει ο δράστης
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

O Τανίς αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή μέχρι την Πέμπτη, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του.

Φως στα κίνητρα του δράστη της Ουτρέχτης ρίχνει το περιεχόμενο της επιστολής που βρέθηκε στο κόκκινο Renault Clio, με το οποίο επιχείρησε να διαφύγει, με τις ολλανδικές αρχές να συγκλίνουν στην εκδοχή της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την Telegraaf, ο 37χρονος Τούρκος στο σημείωμα που άφησε στο αυτοκίνητο έγραφε ότι τα έκανε όλα στο όνομα του Αλλάχ και τους μουσουλμάνους αδελφούς του.

Οι ολλανδικές αρχές ανέφεραν ότι εξετάζουν σοβαρά το σενάριο της τρομοκρατίας διαβεβαιώνοντας ότι δεν βρήκαν «καμιά σχέση» μεταξύ τους.

«Λαμβάνεται υπ' όψιν σοβαρά το κίνητρο της τρομοκρατίας. Ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα, ένα γράμμα που βρέθηκε στο αυτοκίνητο διαφυγής και ο τρόπος με τον οποίο σημειώθηκε η επίθεση συνηγορούν σε αυτό», ανέφερε η ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Παράλληλα στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η εισαγγελία και η αστυνομία της Ουτρέχτης διευκρίνισαν πως σε αυτό το στάδιο των ερευνών δεν έχουν διαπιστώσει «καμιά προηγούμενη σχέση» ανάμεσα στον Τανίς και τα θύματα της επίθεσης στο τραμ.

Χθες, ένας Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος ζει στην Ουτρέχτη και γνώριζε τον Τανίς, είχε δηλώσει στο BBC Τurk, ότι ενδεχομένως ο 37χρονος πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

O Τανίς αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή μέχρι την Πέμπτη, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στα κυβερνητικά κτίρια   

Μεσίστιες κυματίζουν την Τρίτη σε ένδειξη πένθους οι σημαίες στα κυβερνητικά κτίρια της Ολλανδίας.

Ο ύποπτος, ο 37χρονος τουρκικής καταγωγής Γκοκμέν Τανίς, συνελήφθη χθες έπειτα από ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας που διήρκεσε επτά ώρες και βάσει της ολλανδικής νομοθεσίας θα οδηγηθεί την Πέμπτη ενώπιον δικαστή.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σημείωσε ότι το ενδεχόμενο η επίθεση αυτή να είχε "τρομοκρατικά" κίνητρα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ύποπτος, που είχε συλληφθεί ξανά στο παρελθόν, δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής, ούτε κάποιος δικηγόρος που τον εκπροσωπεί.

Η ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad γράφει σχετικά με τους δύο νεκρούς ότι η μία ήταν μια 19χρονη που εργαζόταν σε καφέ και ο άλλος ένας προπονητής τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας που ήταν πατέρας δύο μικρών παιδιών. Και οι δύο έχουν ολλανδικά επίθετα. Το τρίτο θύμα δεν έχει αναγνωριστεί από την αστυνομία ούτε έχει κατονομαστεί από τα μέσα ενημέρωσης.

Η Ουτρέχτη, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας με πληθυσμό περίπου 340.000 κατοίκων, είναι γνωστή για τα όμορφα κανάλια της και τους πολλούς φοιτητές της. Οι φόνοι από επιθέσεις με όπλα είναι κάτι το σπάνιο στην πόλη αυτή, όπως και σε όλη την Ολλανδία.