ΔΙΕΘΝΗ

Στο φως σοροί ορειβατών από το λιώσιμο των πάγων στο Έβερεστ

Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 21 Μαρτίου 2019, 19:18
Στο φως σοροί ορειβατών από το λιώσιμο των πάγων στο Έβερεστ
Photo: https://unsplash.com/photos/V0yAek6BgGk
Facebook Twitter Whatsapp

Μια επίπτωση του φαινομένου του θερμοκηπίου διαδραματίζεται στο Έβερεστ

Μια παράπλευρη επίπτωση του φαινομένου του θερμοκηπίου λαμβάνει χώρα στο Έβερεστ. Το λιώσιμο των πάγων, αποκαλύπτει σορούς ορειβατών που πάγωσαν ανά τους αιώνες στην απόπειρά τους να κατακτήσουν το μεγαλύτερο βουνό του πλανήτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC ,το λιώσιμο των καλυμμάτων πάγου στο βόρειο τμήμα του όρους έχει φέρει στο φως άψυχα σώματα. Σοροί και ανθρώπινα μέλη έχουν εντοπιστεί συχνά στις περιοχές KhumbuIcefall  και South Coll, όπως αναφέρει η Mirror.

«Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι πάγοι λιώνουν γρήγορα με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται τώρα οι σoροί που ήταν κρυμμένοι όλα αυτά τα χρόνια στα χιόνια και στον πάγο», δήλωσε ο  βοηθός ορειβατών και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ Ang Tshering.

Κρατικός υπάλληλος που εργάζεται στο Έβερεστ δήλωσε στο BBC πως μόνο ο ίδιος έχει ανασύρει από τα χιόνια τουλάχιστον 10 σορούς από διαφορετικά σημεία, ενώ επισημαίνει ότι είναι ξεκάθαρο ότι όλο και περισσότεροι θα εμφανίζονται  μέρα με την μέρα. 

Αξιωματούχοι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Αποστολών του Νεπάλ (EOAN) αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις ανασυρτής νεκρών αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση. Βάσει του νόμου του Νεπάλ, απαιτείται η συμβολή των κυβερνητικών οργανώσεων. «Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα τόσο στην κυβέρνηση όσο και την ορειβατική κοινωνία», δήλωσε ο Dampar Parajuli, πρόεδρος του ΕΟΑΝ.