ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος Κορυφής: Παράταση για Brexit, υπό προϋποθέσεις και μόνο μέχρι τις 22 Μαΐου, λέει η ΕΕ

Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 21 Μαρτίου 2019, 19:26
Σύνοδος Κορυφής: Παράταση για Brexit, υπό προϋποθέσεις και μόνο μέχρι τις 22 Μαΐου, λέει η ΕΕ
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Το κείμενο επαναλαμβάνει επίσης ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παράταση στη Βρετανία έως τις 22 Μαΐου ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit δίνουν οι ηγέτες της ΕΕ, όπως προκύπτει από το προσχέδιο απόφασης που δόθηκε στη δημοσιότητα, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής. Η Μέι από την πλευρά της έχει αιτηθεί παράταση έως τις 31 Ιουνίου.

Η παράταση, σύμφωνα με το έγγραφο θα δοθεί μόνο εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να συμφωνήσει, πριν τις 29 Μαρτίου 2019, να χορηγήσει παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα» τονίζεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

 

 

«Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να διεξάγει εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε παράταση πέραν αυτής της ημερομηνίας», συνεχίζει το προσχέδιο.

Το κείμενο επαναλαμβάνει επίσης ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Οποιεσδήποτε μονομερείς δεσμεύσεις, δηλώσεις ή άλλες ενέργειες θα πρέπει να είναι συμβατές με τη Συμφωνία αυτή.

Στην «πρέσα» η Μέι

Έπειτα από διαρκή μπρος – πίσω από τη βρετανική Βουλή, η οποία απέρριψε τη συμφωνία αποχώρησης που συνομολόγησε η Μέι με τους εκπροσώπους της ΕΕ, οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να έχουν χάσει την υπομονή τους από τα «καπρίτσια» του Λονδίνου. Προς επίρρωση της εν λόγω εκτίμησης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε σαφές μήνυμα προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας: «Ή παρουσιάζεις σαφές σχέδιο για το πώς θα πείσεις τους βουλευτές να εγκρίνου τη συμφωνία ή το άτακτο Brexit γίνεται πραγματικότητα».

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Μακρόν αρχικά εμφανίστηκε ανοιχτός σε μία παράταση, ωστόσο δήλωσε εμφατικά: «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τη Βρετανία ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δύο ετών και δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίψει τη συμφωνία, τότε οδεύουμε προς μια έξοδο άνευ συμφωνίας».

«Δεν μπορούμε να παρατείνουμε επ’ αόριστον τη σημερινή κατάσταση», σημείωσε, εξηγώντας ότι «για να δοθεί μια μεγαλύτερη παράταση χρειάζεται η Βρετανία να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ύστερα από τρία χρόνια ότι οι Βρετανοί πολίτες δεν ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης».

Όπως διαμήνυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, προσερχόμενος στη Σύνοδο, σε περίπτωση που απορριφθεί η συμφωνία εκ νέου από τη βρετανική Βουλή, τότε θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα νέα Σύνοδος Κορυφής, όπου θα εξεταστούν όλα τα σενάρια. Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για τη σχέση του με τη βρετανίδα πρωθυπουργό, ο Γιουνκέρ απάντησε σκωπτικά: «Δεν είχα διανοηθεί ποτέ πως έχω τόσο μεγάλη υπομονή…»

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, που κατά το χθεσινό της διάγγελμα επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά τις δηλώσεις της δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι το Κοινοβούλιο να δράσει με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι να προχωρήσουμε στο Brexit για τον βρετανικό λαό. Ειλικρινά ελπίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό με μια συμφωνία. Συνεχίζω να εργάζομαι για να διασφαλίσω ότι η Βουλή θα εγκρίνει μια συμφωνία, ώστε να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο. Αυτό που έχει σημασία είναι να σεβαστούμε την ψήφο του βρετανικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά.