ΔΙΕΘΝΗ

Η επόμενη μέρα μετά την ήττα του ISIS: Το μυστήριο με τον ηγέτη του «χαλιφάτου» και οι προκλήσεις

Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 23 Μαρτίου 2019, 16:09
Η επόμενη μέρα μετά την ήττα του ISIS: Το μυστήριο με τον ηγέτη του «χαλιφάτου» και οι προκλήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» με τους εν υπνώσει τζιχαντιστικούς πυρήνες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ, SDF) ανακοίνωσαν επισήμως σήμερα πως έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους τα εδάφη που είχαν καταληφθεί από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία, όμως δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τη στρατιωτική εκστρατεία τους, καθώς και μια εκστρατεία ασφαλείας, εναντίον εν υπνώσει τζιχαντιστικών πυρήνων.

Στη διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, η γενική διοίκηση των ΣΔΔ κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση, η οποία έχει ορκισθεί να ανακαταλάβει ολόκληρη τη χώρα, να αναγνωρίσει την αυτόνομη διοίκηση των περιοχών που ελέγχουν οι ΣΔΔ στη βορειοανατολική Συρία.

 «Καλούμε την κεντρική κυβέρνηση στη Δαμασκό να επιλέξει τη διαδικασία του διαλόγου», δήλωσε ο διοικητής των ΣΔΔ Μαζλούμ Κομπάνι.

Κάλεσε επίσης την Τουρκία, η οποία θεωρεί τις ΣΔΔ τρομοκρατική οργάνωση και έχει πραγματοποιήσει επιδρομές εναντίον τους στη Συρία, να αποχωρήσει από το συριακό έδαφος, ιδιαίτερα από την κουρδική περιφέρεια του Αφρίν.

Στη διάρκεια της εορταστικής τελετής, ο αμερικανός απεσταλμένος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού Ουίλιαμ Ρέμπακ χαιρέτισε από την πλευρά του έναν «κρίσιμο σταθμό» στον αγώνα κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Στο Παρίσι, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε σήμερα την πτώση του αυτοανακηρυχθέντος χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους τονίζοντας πως «εξαλείφθηκε» ένας «μείζων κίνδυνος» για τη Γαλλία.

 «Όμως η απειλή παραμένει και η μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων πρέπει να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο Μακρόν σε δύο μηνύματά του στο Twitter αποτίοντας φόρο τιμής στον διεθνή συνασπισμό.

Στο Λονδίνο, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαιρέτισε επίσης σήμερα ως «ιστορικό σταθμό» την πτώση του «χαλιφάτου» και ζήτησε να συνεχισθεί η μάχη κατά των τζιχαντιστών.

 «Πρέπει να έχουμε κατά νου την απειλή που αντιπροσωπεύει το Νταές και η (βρετανική) κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να εξαλείψει την καταστροφική ιδεολογία τους. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον βρετανικό λαό και τους συμμάχους μας», τόνισε η Μέι σε ανακοίνωσή της.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα πως περισσότεροι από 630 άμαχοι, μεταξύ των οποίων περίπου 200 παιδιά, σκοτώθηκαν στους έξι μήνες που διήρκεσε η μάχη κατά των τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία.

Μεταξύ των αμάχων που σκοτώθηκαν --Σύροι, αλλά και μέλη οικογενειών τζιχαντιστών-- περιλαμβάνονται 209 παιδιά και 157 γυναίκες, σύμφωνα με την οργάνωση αυτή που έχει την έδρα της στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 1.600 τζιχαντιστές του ΙΚ και 730 μαχητές των ΣΔΔ σκοτώθηκαν επίσης στις μάχες από τις 10 Σεπτεμβρίου.

Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Παρά το γεγονός πως πλέον – και επίσημα – το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε η νίκη στη Συρία δεν σηματοδοτεί και την οριστική εξαφάνιση της οργάνωσης.

Γι’ αυτό και θα συνεχιστεί ο «πόλεμος» εναντίον των εν υπνώσει τζιχαντιστικών πυρήνων.

Την ίδια ώρα η τύχη του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σύμφωνα με το Reuters παραμένει μυστήριο.

Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες της κυβέρνησης των ΗΠΑ πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι ζωντανός και ενδεχομένως κρύβεται στο Ιράκ.

Χιλιάδες αντάρτες του ISIS και οπαδοί του έχουν σκοτωθεί ενώ χιλιάδες περισσότεροι αιχμαλωτιστήκαν. Ωστόσο, ένας άγνωστος αριθμός παραμένει στην ευρύτερη περιοχή τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τις Συριακές Δυνάμεις τους τελευταίους δύο μήνες από την Μπαγκούζ, το τελευταίο προπύργιο του ISIS αποχώρησαν 60.000 άνθρωποι 5.000 ήταν μαχητές του.