ΔΙΕΘΝΗ

Τεράστια διαδήλωση κατά του Brexit στο Λονδίνο, εν μέσω πιέσεων στη Μέι για παραίτηση

Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 23 Μαρτίου 2019, 21:57
Τεράστια διαδήλωση κατά του Brexit στο Λονδίνο, εν μέσω πιέσεων στη Μέι για παραίτηση
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Πηγή της πρωθυπουργικής κατοικίας δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Times πως ακόμη και οι στενότεροι σύμμαχοι της Μέι πιστεύουν πως είναι αναπόφευκτο να παραιτηθεί

Τα πράγματα στα χέρια τους πήραν οι πολίτες της Βρετανίας, οι οποίοι βλέποντας το πρωτοφανές μπάχαλο που έχει προκληθεί από τη χαοτική διαδικασία εξόδου της χώρας από την ΕΕ, βγήκαν μαζικά στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του Brexit. Η τεράστια διαδήλωση στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε την ώρα που δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ασφυκτικές πιέσεις προς την Τερέζα Μέι, να αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο, καθώς δεν έχει καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία αποχώρησης που συνομολόγησε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ένα εκατομμύριο πολίτες στους δρόμους του Λονδίνου

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο κατά του Brexit. Βρετανοί και αλλοδαποί, μόνιμοι κάτοικοι Βρετανίας, που αντιτίθενται στην έξοδο από την ΕΕ, Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν και εργάζονται στη χώρα, άνθρωποι όλων των ηλικιών, βουλευτές όλων των κομμάτων, ο δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν και άλλες προσωπικότητες του δημοσίου βίου διαδήλωσαν για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

 

 

Με αίτημα τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, οι διαδηλωτές υπέρ της ΕΕ συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην Μαρμπλ Αρτς, στην άκρη του Χάιντ Παρκ, πριν πραγματοποιήσουν πορεία μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και καταλήξουν έξω από το κοινοβούλιο.

.

(φωτογραφία: AFP)

Την ίδια ώρα, το αίτημα για την πλήρη ακύρωση του Brexit στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης έλαβε 4 εκατομμύρια υπογραφές μέσα σε μόλις 3 ημέρε. Μεταξύ των υπογραφόντων βρίσκονται διάσημες προσωπικότητες της χώρας, όπως ο ηθοποιός Χιου Γκραντ και η τραγουδίστρια Άνι Λένοξ.

Ασφυκτικές πιέσεις στη Μέι

Παράλληλα με την σημερινή μαζική διαδήλωση, βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι  η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δέχεται έντονες πιέσεις να παραιτηθεί και ότι στην Ντάουνιγκ Στριτ έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις για ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση της πρωθυπουργού.

Μάλιστα, πηγή της πρωθυπουργικής κατοικίας δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Times πως ακόμη και οι στενότεροι σύμμαχοι της Μέι πιστεύουν πως είναι αναπόφευκτο να παραιτηθεί.

Επισήμως, το γραφείο της Μέι αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα όμως πηγή στην Ντάουνινγκ Στριτ, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, διέψευσε στο Reuters την είδηση. «Αυτό είναι καινούριο για μένα», είπε η πηγή. «Όχι, δεν είναι σωστό».

Σε άλλο ρεπορταζ, η Daily Telegraph αναφέρει πως ανώτεροι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν καλέσει την Μέι να παραιτηθεί. «Πρέπει να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της και να προσπαθήσει να προωθήσει την ψηφοφορία. Αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για να προχωρήσουμε», δήλωσε στην εφημερίδα υπουργός που δεν κατονομάζεται.