ΔΙΕΘΝΗ

Υπόθεση Ταπί: Εισαγγελέας ζήτησε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών

Δημοσίευση 2 Απριλίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 2 Απριλίου 2019, 08:46
Υπόθεση Ταπί: Εισαγγελέας ζήτησε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών
Facebook Twitter Whatsapp

O άλλοτε κύριος μέτοχο της Adidas και πρώην υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης δικάζεται για απάτη και κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων

Εισαγγελέας του Παρισιού ζήτησε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον άλλοτε κύριο μέτοχο της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas και πρώην υπουργό της γαλλικής κυβέρνησης Μπερνάρ Ταπί, 76 ετών, ο οποίος δικάζεται για απάτη και κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων. 

Η δίκη αφορά την πώληση του μεριδίου του Ταπί στο μετοχικό κεφάλαιο της Adidas και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας. Οι ποινές αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα. 

Ο άλλοτε ιδιοκτήτης της Olympique Marseille κατήγγειλε πως εξαπατήθηκε στην πώληση των μετοχών της γιγαντιαίας γερμανικής βιομηχανίας από την τότε κρατική τράπεζα Crédit Lyonnais, τη δεκαετία του 1990, κι υπέβαλε αγωγή. Το 2008, αποφασίστηκε να του δοθεί αποζημίωση 403 εκατ. ευρώ κατόπιν κρατικής επιδιαιτησίας. Η διευθέτηση ακυρώθηκε αργότερα από τη γαλλική δικαιοσύνη. 

Η κατηγορία για κατάχρηση δημοσίου χρήματος οφείλεται στο ότι ο Ταπί έλαβε εντέλει αποζημίωση από τα κρατικά ταμεία. Ο επιχειρηματίας έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις κατηγορίες σε βάρος του. 

Ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών στον Στεφάν Ρισάρ, την εποχή που εκτυλίχθηκε η υπόθεση προσωπάρχη της τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, νυν διευθύνοντα σύμβουλο της Orange, που φέρεται να είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση και κατηγορείται για συνέργεια στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. 

Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε οι 18 μήνες της ποινής να είναι με αναστολή, καθώς και να απαγορευθεί στον Ρισάρ να υπηρετεί σε κρατικά ή αιρετά αξιώματα για μια πενταετία. 

Ο Ρισάρ αρνείται τις κατηγορίες, λέει ότι απλώς έκανε τη δουλειά του κι ότι διαδραμάτισε ήσσονα ρόλο στην επιδιαιτησία που είχε αποτέλεσμα ο Ταπί να λάβει αποζημίωση για την «εξαπάτησή του» από την Κρεντί Λιονέ όταν ρευστοποίησε το μερίδιό του στο μετοχικό κεφάλαιο της Αντίντας το 1993.

Πηγή: dpa, Reuters, ΑΠΕ