ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Τελεσίγραφο Γιουνκέρ σε Μέι, την ώρα που φυλλορροεί η βρετανική κυβέρνηση

Δημοσίευση 3 Απριλίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 3 Απριλίου 2019, 19:48
Brexit: Τελεσίγραφο Γιουνκέρ σε Μέι, την ώρα που φυλλορροεί η βρετανική κυβέρνηση
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Σκληρή προειδοποίηση του Γιουνκέρ, παραιτήθηκε ο υπουργός Brexit της Μέι και ακόμη ένας υφυπουργός

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζεται το απίστευτο αλαλούμ των τελευταίων εβδομάδων γύρω από το σχέδιο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κίνηση της Τερέζα Μέι να ζητήσει παράταση για το Brexit πέραν της 12ης Απριλίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κομισιόν η οποία δια του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έστειλε τελεσίγραφο στη βρετανίδα πρωθυπουργό: Εάν δεν ψηφιστεί από τη βρετανική Βουλή έως τις 12/4 η συμφωνία αποχώρησης, το άτακτο Brexit είναι μονόδρομος.

Η Μέι ωστόσο φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί και στο εσωτερικό της, ανάμεσα στην γενικευμένη κατακραυγή των πολιτών αλλά και τη στάση των σκληροπυρηνικών Brexiteers. Σε μια προσπάθεια φυγής προς τα μπρος, αποτάθηκε στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν ώστε από κοινού να εκπονήσουν ένα σχέδιο συντεταγμένης αποχώρησης που θα συγκεντρώσει διακομματική πλειοψηφία, ωστόσο η εν λόγω κίνηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση στελεχών της κυβέρνησής της, με αποτέλεσμα εντός της ημέρας να παραιτηθεί ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit και ο υφυπουργός για την Ουαλία.

Το τελεσίγραφο Γιουνκέρ

Σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για έναρξη συζητήσεων με το Εργατικό Κόμμα προκειμένου να καταστεί δυνατή η έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ, ο Γιουνκέρ τόνισε ότι η όποια παράταση δοθεί εκ νέου στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τη 12η Απριλίου, προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η «καλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών και να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ».

«Βάσει των δηλώσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού, θεωρώ ότι έχουμε λίγες ημέρες παραπάνω εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης με βιώσιμη πλειοψηφία έως τις 12 Απριλίου, η ΕΕ θα πρέπει από την πλευρά της να αποδεχτεί μία παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου», υπογράμμισε ενώπιον των ευρωβουλευτών.

«Ωστόσο, η 12η Απριλίου είναι η τελική προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Εάν δεν το καταφέρει μέχρι τότε, δεν θα υπάρξει άλλη σύντομη παράταση», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι, συγχρόνως, η ΕΕ είναι έτοιμη να επιδείξει «ευελιξία» και να προετοιμάσει το έδαφος για μια πιο «στενή οικονομική συνεργασία» με το Ην. Βασίλειο στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ή μιας τελωνειακής ένωσης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την πεποίθηση ότι πλέον το ενδεχόμενο να μην υπάρχει συμφωνία τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου είναι «πιο πιθανό». «Δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλω. Είναι όμως ένα αποτέλεσμα για το οποίο έχω διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, υπάρχουν τρία ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και εάν δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτά αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Ην. Βασίλειο, τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα ως μέλος της ΕΕ και τέλος το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως η ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, θα εργαστούν «μέχρι την τελευταία στιγμή» για την αποφυγή μιας άτακτης εξόδου.

Παραιτήθηκε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit, ο Κρις Χίτον Χάρις, υπέβαλε την παραίτησή του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόπειρα της Μέι να βρει κοινό έδαφος συμβιβασμού με τους Εργατικούς.

«Απλώς δεν μπορώ να στηρίξω μια περαιτέρω παράταση του Άρθρου 50 (της Συνθήκης της Λισαβώνας) και αυτό προφανώς σημαίνει ότι δεν μπορώ να παραμείνω στην κυβέρνηση» ανέφερε στην επιστολή του προς την πρωθυπουργό.

 

 

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του υφυπουργού υπεύθυνου για την Ουαλία Νάιτζελ Άνταμς. Στην επιστολή της παραίτησής του ο Νάιτζελ Άνταμς, υποστηρίζει ότι η Τερέζα Μέι έκανε ένα «σημαντικό λάθος» που θα οδηγήσει τη χώρα στην παραμονή στην τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.. Επισημαίνει ότι ο ίδιος, όπως και άλλοι, συμφωνεί με την παλαιότερη θέση της πρωθυπουργού ότι η απουσία συμφωνίας είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία.

«Φαίνεται πως τώρα εσείς και το υπουργικό σας συμβούλιο αποφασίσατε ότι μία συμφωνία - φτιαγμένη με έναν Μαρξιστή, που ποτέ στην πολιτική του ζωή δεν έβαλε πρώτο το συμφέρον της Βρετανίας - είναι καλύτερη από μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία» γράφει στην επιστολή του και συνεχίζει: «Διαφωνώ με αυτή την προσέγγιση και συνεπώς αποφάσισα ότι θα πρέπει να υποβάλω την παραίτησή μου».

Σημειώνεται πως η Τ. Μέι, συναντήθηκε με τον ηγέτη των Εργατικών Τζ. Κόρμπιν ώστε να προσπαθήσουν να εκπονήσουν ένα διακομματικό σχέδιο που θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη βρετανική Βουλή ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε απλώς ότι η διάρκειας περίπου δύο ωρών συνάντηση πήγε «πολύ καλά» και πρόσθεσε ότι αναμένει νέα συνάντηση σύντομα.

Η πρωθυπουργός είχε αμέσως μετά συνάντηση με την ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον, η οποία εξέφρασε ανησυχία ότι «η βιασύνη για έναν συμβιβασμό θα οδηγήσει σε έναν κακό συμβιβασμό».

Μέρκελ: Θα αγωνιστώ για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υποσχέθηκε σήμερα ότι θα «αγωνιστεί έως την τελευταία ώρα» για μια συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως για να διατηρηθεί η ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Θα αγωνιστώ έως την τελευταία ώρα της ημέρας (του Brexit) προκειμένου να έχουμε μια συντεταγμένη έξοδο» σημείωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, την παραμονή της επίσκεψής της στο Δουβλίνο.

Στην ιρλανδική νήσο, «το ζήτημα είναι "βία ή όχι βία". Για αυτό ακριβώς θα επικεντρωθώ ιδιαιτέρως στο ζήτημα των συνόρων, στον τρόπο με τον οποίο θα βρούμε μια λύση που θα αποτρέψει ένα σκληρό Brexit» υπογράμμισε η Μέρκελ.