ΔΙΕΘΝΗ

«Πόκερ» για τα τουρκικά F-35: «Δίκοπο μαχαίρι» η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα – Πόσο πίσω θα πάει η παραγωγή

Δημοσίευση 5 Απριλίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 10 Απριλίου 2019, 18:41
«Πόκερ» για τα τουρκικά F-35: «Δίκοπο μαχαίρι» η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα – Πόσο πίσω θα πάει η παραγωγή
Photo: EPA
Facebook Twitter Whatsapp

Κανονικά συνεχίζουν την εκπαίδευση τους στα μαχητικά πέμπτης γενιάς οι Τούρκοι πιλότοι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αν η προγραμματισμένη αγορά των S-400 από τη Ρωσία προχωρήσει κανονικά τότε η Τουρκία θα οδηγηθεί εκτός προγράμματος παραγωγής των F-35 κάτι που θα επηρεάσει άμεσα την κατασκευή 75 μαχητικών νέες ς γενιάς σημείωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου μιλώντας στο Reuters.

Οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες παράγουν σήμερα εξαρτήματα για το F-35, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων της ατράκτου, ωστόσο το μέλλον της χώρας στην παραγωγή του αεροσκάφους έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από τη συμφωνία της Άγκυρας για την αγορά συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.

Η εκτίμηση της παύσης της Τουρκίας (σ.σ. από το πρόγραμμα παραγωγής) θα έχει επίπτωση σε μεταξύ πενήντα με εβδομήντα αεροσκάφη σε διάστημα δύο ετών», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος των F-35 Αντιναύαρχος Ματίας Γουίντερ (Mathias Winter), μια υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο αντίκτυπος της απομάκρυνσης της Τουρκίας θα γίνει εμφανής στις τρεις γραμμές παραγωγής σε διάστημα 45 και 90 ημερών, δήλωσε ο Γουίντερ.

Η πιθανότητα εξόδου της Τουρκίας από το πρόγραμμα αυξήθηκε αυτήν την εβδομάδα, όταν η μεταφορά του νέου εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 εμποδίστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αυτό ήταν το πρώτο συγκεκριμένο βήμα που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να εμποδίσουν τη μεταφορά των μαχητικών πέμπτης γενιάς στον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι τα συστήματα υπολογιστών που χρησιμοποιούνται στα S-400 θα μπορούσαν να συλλέξουν δεδομένα από το υλικό του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του F-35, και να τα μεταφέρουν στη Ρωσία.

Να σημειώσουμε πως ένα νομοσχέδιο που πέρασε πέρυσι ζητούσε το Πεντάγωνο να παραδώσει μια έκθεση στο Κογκρέσο που θα αξιολογούσε τον αντίκτυπο της απομάκρυνσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Συνεχίζεται η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Πέμπτη πως η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα F-35 συνεχίζεται κανονικά παρά το γεγονός πως η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει τους S-400.

«Η εκπαίδευση θα συνεχιστεί στη βάση ‘Louke’ της πολεμικής αεροπορίας στην Αριζόνα», δήλωσε ο Τσάρλι Σάμερς (Charlie Summers) εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Ερωτηθείς αν υπήρχε κάποιο σχέδιο για να παρθούν πίσω αυτά τα δύο αεροσκάφη ο Σάμερς είπε: «Δεν έχουμε κανένα σχέδιο να το κάνουμε αυτό».

Παράλληλα, ένα ακόμα αεροσκάφος F-35 της Lockheed Martin που προορίζεται για την Τουρκία έφτασε την Τετάρτη στην εκπαιδευτική μονάδα της «Luke Air Force Base», σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου.

Πρόκειται για το πρώτο από τα δύο αεροσκάφη που αναμένεται να παραδοθούν στη βάση αυτό το μήνα. Ήδη στην προαναφερθείσα βάση βρίσκονται δύο τουρκικά μαχητικά.