ΔΙΕΘΝΗ

Βίντεο: Στην καρδιά των ρωσικών φιλοδοξιών για την Αρκτική – Η βάση που βρίσκεται πιο κοντά στην Αλάσκα παρά στη Μόσχα

Δημοσίευση 6 Απριλίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 6 Απριλίου 2019, 09:28
Facebook Twitter Whatsapp

Η ρωσική κούρσα για την Αρκτική βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις κινεζικές επενδύσεις

Έξι χρονικές ζώνες ανατολικά της Μόσχας, στο παγωμένο τοπίο των νήσων της Νέας Σιβηρίας, μία νέα στρατιωτική κούρσα έχει αρχίσει να παίρνει μορφή.

Η στρατιωτική βάση του Northern Clover στο νησί Kotelny είναι ένα από τα νεότερα στρατιωτικά φυλάκια της Ρωσίας, σε ένα από τα πιο αφιλόξενα και απαγορευτικά περιβάλλοντα στον πλανήτη.

Το συγκρότημα μπορεί να φιλοξενήσει 250 στρατιώτες και έχει αρκετές προμήθειες για να επιβιώσουν και να επιχειρούν για πάνω από ένα χρόνο, χωρίς τη βοήθεια του εξωτερικού κόσμου.

Τοποθετημένη σε ένα απέραντο τοπίο αστραφτερού λευκού πάνω στον Αρκτικό Κύκλο η βάση Kotelny είναι πιο κοντά στην Αλάσκα παρά στη Μόσχα.

Είναι μία από τις τρεις νέες ρωσικές βάσεις πάνω από τον 75ο παράλληλο, μέρος της μεγαλύτερης προσπάθειας του Πούτιν να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία του στην πελώρια ακτογραμμή της Αρκτικής.

Ο Ρωσικός στρατός, σύμφωνα με το CNN, έχει κατασκευάσει 475 στρατιωτικές υποδομές τα τελευταία έξι χρόνια, από τα δυτικά σύνορα της χώρας με το ΝΑΤΟ μέχρι τα στενά της Βερίγγειου στα ανατολικά.

Ο βόρειος στόλος της Ρωσίας μεταφέρθηκε στη βάση το 2016. Εκεί, το στρατιωτικό προσωπικό δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσει τον σκληρό καιρό της Αρκτικής, εκτός εάν έχει υπηρεσία.

Η βάση «κλειστού κύκλου» έχει διασυνδεδεμένα οικιστικά και επιχειρησιακά συγκροτήματα και το μόνο αυτόνομο κτίριο που διαθέτει ένα μικροσκοπικό ορθόδοξο παρεκκλήσι, περίπου 20 μέτρα από την καρδιά της βάσης.

«Η βάση μας εκτελεί ελέγχους με ραντάρ, παρακολουθεί τον εναέριο χώρο, εξασφαλίζει τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας και εξαλείφει τις ζημιές στο περιβάλλον», σημειώνει ο ταγματάρχης Vladimir Pasechnik διοικητής της μονάδας της βάσης Northern Clover στο νησί Kotelny.

Η βάση είναι εξοπλισμένη με παράκτια συστήματα πυραυλικής άμυνας και συστήματα Panther με πυραύλους επιφανείας-αέρος που έχουν προσαρμοστεί ειδικά για τις συνθήκες που επικρατούν στην Αρκτική και έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν σε θερμοκρασίες έως και -50 βαθμών Κελσίου.

Και ο ρωσικός στρατός σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω τις θέσεις του στην Αρκτική δοκιμάζοντας μια «πολική» έκδοση των αντι-αεροπορικών πυραύλων S-400 και τοποθετώντας επιπλέον συστήματα αεράμυνας σε κοντινή αεροπορική βάση της ηπειρωτικής χώρας.

Η βάση έχει μια σαφή αποστολή, να προστατεύει τα ρωσικά συμφέροντα σε μια περιοχή που γίνεται γρήγορα γεωπολιτικό «hotspot» μεταξύ των χωρών που έχουν αξίωση στις περιοχές της Αρκτικής. Η Ρωσία έχει περίπου το 50% της συνολικής ακτογραμμής της Αρκτικής και μια εκκρεμεί αίτημα προς τα Ηνωμένα Έθνη με βάση το οποίο διεκδικεί περίπου 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα περισσότερο από την επιφάνεια της Αρκτικής.

Πηγή φωτογραφίας: Ministry of Defense of the Russian Federation / eng.mil.ru

Ο δρόμος της Βόρειας Θάλασσας

Ο αγώνας για την Αρκτική θερμαίνεται, καθώς τα εκτιμώμενα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή αναμένεται να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμα καθώς η αλλαγή του κλίματος επιταχύνει το ρυθμό λιωσίματος των πάγων.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν περιέγραψε την Αρκτική ως «τη σημαντικότερη περιοχή που θα εξασφαλίσει το μέλλον της Ρωσίας» και δημιούργησε ένα νέο Υπουργείο, το υπουργείο Άπω Ανατολής και Ανάπτυξης της Αρκτικής.

Σε προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε σύντομα μετά την ορκωμοσία του 2018, ο Πούτιν διέταξε τον δεκαπλασιασμό της ναυτιλιακής κυκλοφορίας μέσω της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας έως το 2024.

Επίσης, η Ρωσία σφίγγει τη λαβής της γύρω από το δρόμο της Βόρειας Θάλασσας, ο οποίος εμπίπτει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ρωσίας και μειώνει τον χρόνο ναυσιπλοΐας από την Ευρώπη στην Ασία κατά 40% σε σύγκριση με τη διαδρομή μέσω του Σουέζ.

Η ρωσική κούρσα για την Αρκτική βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις κινεζικές επενδύσεις και η ταχεία ναυτιλία μέσω της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας είναι ιδιαίτερα ελκυστική για το Πεκίνο. Σήμερα, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Μόσχας για αποστολές μέσω της Βόρειας Θάλασσας: Η Ρωσία έστειλε δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω των αρκτικών υδάτων για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 και (το Πεκίνο) δανείστηκε ρωσικά παγοθραυστικά για να συνοδεύσει ένα κομβόι κινεζικών φορτηγών πλοίων στην Ευρώπη αυτό το φθινόπωρο.

Τα περισσότερα πλοία που διέρχονται από τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας κινδυνεύουν να χτυπήσουν σε παχύ πάγο και είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από ένα παγοθραυστικό για να περάσουν από τα νερά της Αρκτικής. Η Ρωσία είναι σήμερα η μόνη χώρα με επιχειρησιακό -πυρηνοκίνητων- στόλο παγοθραυστικών.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα: η Κίνα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει το δικό της παγοθραυστικό που θα κινείται με πυρηνική ενέργεια για να αλλάξει την κατάστασή της «κοντά στην Αρκτική».

Πηγή φωτογραφίας: Ministry of Defense of the Russian Federation / eng.mil.ru

Στα «ραντάρ» των ΗΠΑ

Οι ρωσικές ενέργειες στα Βόρεια έχουν μπει στα «ραντάρ» των ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε πρόσφατα μια συζήτηση για την ανάγκη προώθησης μιας νέας αμερικανικής στρατηγικής στην Αρκτική και ήδη η αμερικανική ακτοφυλακή έχει ανάγει την χρηματοδότηση κατασκευής ενός νέου βαρέου παγοθραυστικού σε προτεραιότητα της.

«Νομίζω ότι αρχίζουμε τελικά να δώσουμε προσοχή», είπε τηλεφωνικά στο CNN ο αντιναύαρχος David W. Titley.

«(Η Αρκτική) ουσιαστικά αγνοήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, οι αντίπαλοι μας έχουν σοβαρά σχέδια και σοβαρές πηγές πίσω από αυτά για να κατανοήσουν πως πρέπει να λειτουργούν εκεί. Όπως βλέπουμε σήμερα, θα έλεγα με κάποια καθυστέρηση υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ».

Πέρυσι, το ΝΑΤΟ διοργάνωσε την άσκηση «Trident Juncture» με 40.000 στρατιώτες, τη μεγαλύτερης έκτασης στρατιωτική άσκηση εδώ και πάνω από μία δεκαετία στη Νορβηγία.

Τον Ιανουάριο ο Richard Spencer, υπουργός του Ναυτικού των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι το Πολεμικό Ναυτικό επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να ανοίξει εκ νέου τη βάση Adak στην Αλάσκα και να στείλει πλοία επιφανείας στα νερά της Αρκτικής για πρώτη φορά το καλοκαίρι.

Οι Ρώσοι, με τη σειρά τους, θα διεξάγουν μεγάλες ασκήσεις φέτος. Οι ασκήσεις Tsentr-2019 στο αρχιπέλαγος της Αρκτικής και Novaya Zemlya στη Νέα Σιβηρία συνιστούν αυτό που ο ρωσικός στρατός αποκαλεί «μια σοβαρή δοκιμασία των δυνατοτήτων μάχης» των αρκτικών δυνάμεων του.

Πηγή φωτογραφίας: EPA