current views are: 1

11 Απριλίου 2019
Δημοσίευση09:41

Βίντεο από τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ – Αγνώριστος ο ιδρυτής των Wikileaks – Αντιμέτωπος με την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Παρέμενε επί 7 έτη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Δημοσίευση 09:41’
αρθρο-newpost

Παρέμενε επί 7 έτη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Ο Αυστραλός ακτιβιστής Τζούλιαν Πολ Ασάνζ συνελήφθη, σύμφωνα με ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών στο Λονδίνο και ο ίδιος πιθανόν να έρθει αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο φόβο του: την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο Ασάνζ που έγινε γνωστός για την ανάμιξή του στη λειτουργία της ιστοσελίδας Wikileaks, την οποία δημιούργησε το 2006, παρέμενε επί 7 έτη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, μετά από σειρά διεθνών ενταλμάτων εις βάρος του.

Η βρετανική αστυνομία που σύμφωνα με την ίδια εκκλήθη στο χώρο της πρεσβείας του Ισημερινού για να προβεί στη σύλληψη, αφού η κυβέρνηση της χώρας αφαίρεσε την ασυλία του, ανακοίνωσε τη μεταφορά του σε τόπο όπου κρατείται στο κεντρικό Λονδίνο.

Επίσης, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Ασάνζ θα εμφανιστεί στο δικαστήριο «το συντομότερο δυνατόν».

«Ο ιδρυτής της WikiLeaks συνελήφθη, εκτός της παραβίασης των όρων της αναστολής του, και σε σχέση με αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για την έκδοσή του», ανακοίνωσε λίγη ώρα μετά τη σύλληψη η βρετανική αστυνομία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Wikileaks, o Τζούλιαν Ασάνζ δεν «έφυγε από την πρεσβεία» και «ο πρεσβευτής του Εκουαδόρ κάλεσε την βρετανική αστυνομία στην πρεσβεία και συνελήφθη αμέσως». 

Νωρίτερα, η ιστοσελίδα ανακοίνωνε ότι ο Ισημερινός τερματίζει απερίσκεπτα το πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». 

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, ο πρόεδρος του Ισημερινού Λένιν Μορένο δήλωσε ότι απέσυρε το άσυλο του κ. Ασάνζ «μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις του σε διεθνείς συμβάσεις».

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ tweet-αρε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Τζουλιαν Ασάνζ είναι τώρα υπό κράτηση από την αστυνομία και δικαίως θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Εκουαδόρ για τη συνεργασία και την αστυνομία για τον επαγγελματισμό της. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο».

Ο Ασάνζ, όπως φαίνεται και στο βίντεο της σύλληψής του όπου αντιστέκεται, αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πρεσβεία, φοβούμενος ότι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα δικαιώματα του Ασάνζ θα γίνουν σεβαστά.

«Εάν οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο ίδιος έχει συλληφθεί στο Λονδίνο. Γι’ αυτόν τον λόγο, αυτή την στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτα. Αναμφίβολα, ελπίζουμε ότι όλα του τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά», δήλωσε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η Ρωσία προτίθεται να παράσχει στον Ασάνζ πολιτικό άσυλο.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε ότι δεν έλαβε από τον Άσάνζ κανένα αίτημα για πολιτικό άσυλο.

Στη σύλληψη του Ασάνζ αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σχολιάζοντας την απόφαση του Ισημερινού να άρει το άσυλο του ιδρυτή του WikiLeaks, η Ζαχάροβα σε ανάρτηση της στην ιστοσελίδα της στο Facebook έγραψε ότι «Το χέρι της ‘δημοκρατίας’ σφίγγει τον λαιμό της ελευθερίας».

Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ζει στην Μόσχα, σχολιάζοντας την σύλληψη του Ασάνζ, υπενθύμισε τις αποφάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι ενδεχόμενη σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Σημαντική πληροφορία για τους δημοσιογράφους, που γράφουν για την σύλληψη του Ασάνζ από τον Ισημερινό: ο ΟΗΕ επίσημα έχει αποφασίσει, ότι ενδεχόμενη σύλληψη του θα ήταν αυθαίρετη και θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΟΗΕ επανειλημμένα έχει προβεί σε ανακοινώσεις, μέχρι και πρόσφατα, μέσω των οποίων ζητούσε την απελευθέρωση» του Ασάνζ, έγραψε ο Σνόουντεν στον λογαριασμό του στο Twitter . Στη δήλωσή του αυτή ο Έντουαρντ Σνόουντεν παραθέτει απόσπασμα από δηλώσεις που έκαναν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, μέσω των οποίων καλούσαν το Λονδίνο να τηρήσει τις υποχρεώσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιτρέψει στον Ασάνζ να εγκαταλείψει ελεύθερα την πρεσβεία του Ισημερινού.


σχετικα αρθρα