ΔΙΕΘΝΗ

Παναγία των Παρισίων - Σωτηρία στο «παρά πέντε»: 15 λεπτά μετά, όλα θα είχαν χαθεί

Δημοσίευση 17 Απριλίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 17 Απριλίου 2019, 10:52
Facebook Twitter Whatsapp

Το σενάριο του βραχυκυκλώματος εξετάζουν οι ερευνητές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέκαψε τη Δευτέρα την Παναγία των Παρισίων, κάνοντας όλο τον πλανήτη να δακρύσει. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, η πυρκαγιά πιθανόν οφείλεται σε ατύχημα, την ώρα που οι γαλλικές Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν την αρχική εστία της φωτιάς. Εν των μεταξύ, η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας για την ανοικοδόμηση του εμβληματικού ναού είναι τεράστια, ενώ σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο η Notre Dame θα αποκατασταθεί σε πέντε χρόνια.

Στις εντατικές έρευνες για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς συμμετέχουν εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες της δικαστικής αστυνομίας στο Παρίσι, οι οποίοι έχουν ανακρίνει μέχρι στιγμής περισσότερους από 30 πολίτες.

Σαράντα αξιωματικοί της δικαστικής αστυνομίας προσπαθούν να εντοπίσουν τους λόγους της ανυπολόγιστης καταστροφής ενός ιστορικού μνημείου της Ευρώπης, με τις πρώτες πληροφορίες από το Παρίσι να κάνουν λόγο για μια σειρά λαθών που οδήγησαν στη μεγάλη πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις στις δικαστικές αρχές της χώρας, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της Παναγίας των Παρισίων εντόπισαν καπνό, στην πλευρά του ναού που βρίσκεται προς τον ποταμό Σηκουάνα και ενημέρωσαν τις αρχές περίπου στις 18.05 ώρα Γαλλίας. Οι πρώτοι πυροσβέστες που έφθασαν λίγο αργότερα στο Ιλ ντε λα Σιτέ, συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε, καθώς η φωτιά είχε ήδη επεκταθεί εντός του ναού και ζήτησαν ενισχύσεις.

Από βραχυκύκλωμα στους ανελκυστήρες η πυρκαγιά;

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από το Παρίσι κάνουν λόγο για πιθανό βραχυκύκλωμα, στους ανελκυστήρες που είχαν τοποθετηθεί για να διευκολύνουν τις εργασίες συντήρησης του ναού.

Πιο συγκεκριμένα, για τις εργασίες συντήρησης του ναού είσαν τοποθετηθεί τρεις ανελκυστήρες, ώστε οι τεχνίτες να μπορούν να εργάζονται κάτω από ένα ικρίωμα εκατοντάδων τόνων.

Με το ενδεχόμενο να προκλήθηκε σπινθήρας σε εργασίες συγκόλλησης να έχει αποκλειστεί, οι αρχές ερευνούν τους τρεις αυτούς ανελκυστήρες.

Η αστυνομία των Παρισίων συλλέγει φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από περαστικούς, τουρίστες αλλά και από κάμερες σε κοντινά καταστήματα,ώστε μέσω μιας ειδικής εφαρμογής να συνθέσει ένα τρισδιάστατο βίντεο που θα δείχνει τις στιγμές από τα πρώτα λεπτά που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πυροσβεστική αντιμετώπισε σωρεία μεγάλων δυσκολιών, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, καθώς οι φλόγες που ξεκίνησαν σε ύψος άνω των τριάντα μέτρων από το έδαφος, ξεπέρασαν κάποια στιγμή ακόμα και τα ογδόντα μέτρα.

Όπως ανέφεραν οι επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών, αν είχαν επικεντρωθεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς με αντλίες υψηλής πίεσης, υπήρχε περίπτωση η θερμοκρασία εντός του ναού να ξεπεράσει ακόμα και τους 800 βαθμούς.

Απείχε μόλις 15-30 λεπτά από την ολοκληρωτική καταστροφή

Η Παναγία των Παρισίων έφτασε «15 με 30 λεπτά» από την ολοκληρωτική καταστροφή, αποκάλυψαν οι γαλλικές αρχές.

Οι πυροσβέστες που ρίσκαραν τη ζωή τους, παραμένοντας μέσα στη φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα «υδάτινο τείχος» ανάμεσα στις μαινόμενες φλόγες και τους δύο πύργους στη δυτική πρόσοψη, απέστρεψαν την ολοκληρωτική καταστροφή.
Παναγία των Παρισίων σώθηκε, αλλά παραμένει ευάλωτη, δήλωσε ο Λοράν Νουνιέζ, υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος εξήρε τους πυροσβέστες για τις ενέργειές τους. «Εσωσαν το κτίριο, αλλά φτάσαμε 15-30 λεπτά από την καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μακρόν: Σε πέντε χρόνια θα αποκαταστήσουμε την Παναγία των Παρισίων

Τηλεοπτικό διάγγελμα απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Τρίτης. Ο Μακρόν έθεσε το στόχο για την αναστήλωση του μνημείου στα πέντε χρόνια, εν αντιθέσει με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι οποίοι έκαναν λόγο για εργασίες διάρκειας δέκα με δεκαπέντε ετών.

Στο σύντομο διάγγελμά του, ο Μακρόν αρχικά έπλεξε το εγκώμιο των πυροσβεστών για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να σβήσουν την τεράστια πυρκαγιά που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο ναό.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καμπάνια δωρεών για την αναστήλωση της Παναγιάς των Παρισίων, μέσω της οποίας έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ. «Πλούσιοι και λιγότερο πλούσιοι έδωσαν ό,τι μπορούσαν, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Γάλλοι πολίτες και όσοι αγαπάτε τη Γαλλία, όσοι αγαπάτε το Παρίσι, θέλω να σας πως ότι συμμερίζομαι τον πόνο σας, αλλά και την ελπίδα σας. Θα δράσουμε άμεσα και θα πετύχουμε», ανέφερε ο Μακρόν, o οποίος διαβεβαίωσε πως θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε ο ναός να αποκατασταθεί πλήρως σε πέντε χρόνια.

«Θα ξαναχτίσουμε την Νοτρ Νταμ ακόμη πιο όμορφα και θέλω να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια από τώρα, μπορούμε να το καταφέρουμε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος και συνέχισε:

«Εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε μια ευκαιρία να ενωθούμε, έχοντας βαθιά επηρεαστεί από αυτό που ήμασταν στο τι πρέπει να είμαστε και να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που είμαστε. Εναπόκειται σε εμάς να βρούμε το νήμα του εθνικού μας σχεδίου».

Ωστόσο, οι απόψεις των ειδικών έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ανέφερε ο Μακρόν.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε νωρίτερα την Τρίτη ο Frederick Létoffé, ένας από τους δύο προέδρους της Ομάδας Εταιρειών Αποκατάστασης Ιστορικών Μνημείων, εκτίμησε πως θα χρειαστούν από δέκα έως δεκαπέντε έτη για να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης.

Η εν λόγω οργάνωση περιλαμβάνει περίπου 200 εταιρείες, όπως η Le Bras Frères, η οποία διαχειρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ανακαίνισης του πύργου απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Ο κ. Létoffé μάλιστα είχε χαρακτηρίσει «μη ρεαλιστική» τη δήλωση του Jack Lang, πρώην υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος είπε νωρίτερα την Τρίτη είχε διατυπώσει εκτίμηση αντίστοιχη με τον Μακρόν: Ότι δηλαδή είναι εφικτή η αποκατάσταση του εμβληματικού ναού σε τρία χρόνια.

«Πριν από την αποκατάσταση, θα χρειαστούμε πολλή δουλειά» δήλωσε ο κ. Létoffé, αναφερόμενος στη δημιουργία ειδικού καλύμματος για την προστασία του καθεδρικού ναού από τον καιρό, που έχει ήδη δεχθεί σημαντικό όγκο υδάτων για την κατάσβεση της φωτιάς.

Όσον αφορά το κόστος, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές τεχνικές ή νέες τεχνολογίες, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι δωρεές πιθανότατα θα καλύψουν το ποσό. «Αυτή τη φορά, δεν θα μας λείψουν τα χρήματα», σχολίασε ο δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν, γνωστός για τις πολιτιστικές εκπομπές του στη γαλλική τηλεόραση, αναφερόμενος στη δυσκολία να βρεθούν χρηματοδότες για άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που κινδυνεύουν.

Δωρεές άνω των 750 εκατ. ευρώ

Πράγματι, όπως παρατήρησε ο δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν, αυτή τη φορά δεν θα λείψουν τα χρήματα για τις εργασίες αναστήλωσης. Η πρωτοφανής καταστροφή προκάλεσε παγκόσμια αλληλεγγύη προς τη Γαλλία. Επιχειρηματικοί κολοσσοί, ευκατάστατες οικογένειες, αλλά και απλοί πολίτες δεσμεύονται να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού με κάθε μέσο, με τις δωρεές να ξεπερνούν ήδη τα 750 εκατ. ευρώ.

Την αρχή για τις δωρεές έκανε ο Φρανσουά Αρνί Πινό του ομίλου Kering, που ελέγχει τον οίκο Gucci. O δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για τις εργασίες ανοικοδόμησης, εκφράζοντας τη θλίψη του για την «τραγωδία, που έπληξε τους Γάλλους και όλους όσους συγκινούνται από πνευματικές αξίες».

Ακολούθησε η οικογένεια Αρνό του κολοσσού πολυτελών αγαθών LVMH. Ο επικεφαλής του ομίλου και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, Μπερνάρ Αρνό, θα δωρίσει 200 εκατ. ευρώ, ενώ προσφέρει και τις υπηρεσίες του ανθρώπινου δυναμικού του, όπως ειδικών στην αρχιτεκτονική και το σχέδιο.

Δωρεά ύψους 200 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε και η οικογένεια Μπετανκούρ του κολοσσού καλλυντικών L’Oreal.

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ της Fimalac θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του βέλους του ναού με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, όσα και η οικογένεια Μπουίγκ, του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών. Τα διπλάσια, δηλαδή 20 εκατομμύρια, προσφέρει η οικογένεια Ντεκό, μέσω της JCDecaux Holding.

Από το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έναν πανεθνικό έρανο για την αποκατάσταση του γοτθικού ναού, μια προσπάθεια που εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη και μακροχρόνια. Την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν ακόμη τη μάχη με τις φλόγες, εταιρείες και ανώνυμοι πολίτες άρχισαν να καταθέτουν δωρεές, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει ο ιστότοπος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομίας της Γαλλίας.

 

 

Μέσω αυτού του ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος (Fondation Patrimoine), ξεκίνησε ο έρανος που ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση τέθηκε σε λειτουργία άλλος ένας ιστότοπος (rebatirnotredamedeparis.fr/) υπό την εποπτεία του Κέντρου Εθνικών Μνημείων.

Μεταξύ των δωρητών είναι πολλές ενώσεις, ιδρύματα και εταιρείες – και όχι μόνο από τη Γαλλία. Ο πετρελαϊκός όμιλος Total ανακοίνωσε ότι θα δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ, η τράπεζα Credit Agricole, μέσω του ιδρύματός της, άλλα 5 εκατομμύρια, ενώ 10 εκατομμύρια δίνει η Societe Generale. Και το συνολικό ποσό αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο, μετά την έκκληση που απηύθυνε στα μέλη της η γαλλική ομοσπονδία εργοδοτών. Έτσι, ο όμιλος λιανικού εμπορίου Casino (καταστήματα Franprix και Monoprix) θα στηρίξει επίσης ενώ ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Cap Gemini χορήγησε 1 εκατομμύριο.

 

 

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είπε ότι η πόλη θα συμβάλει στην προσπάθεια με το ποσό των 50 εκατομμυρίων και σκοπεύει εντός των επόμενων εβδομάδων, να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών. Η περιφέρεια του Ιλ ντε Φρανς θα αποδεσμεύσει άλλα 10 εκατομμύρια για να βοηθήσει την αρχιεπισκοπή να ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης.

Ακολούθησαν πολλές κοινότητες, περιφέρειες και συλλογικότητες απ’ όλη τη Γαλλία (Ρεν, Νάντη, Μπορντό, Τουλούζη…) που προσέφεραν μικρότερα ποσά, από 1,5 μέχρι 2 εκατομμύρια.