ΔΙΕΘΝΗ

Πυροσβεστική: Πώς γλίτωσε από την κατάρρευση η Παναγία των Παρισίων

Δημοσίευση 17 Απριλίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 17 Απριλίου 2019, 21:51
Facebook Twitter Whatsapp

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες των αρχών για τα αίτια της τεράστιας πυρκαγιάς στον εμβληματικό ναό της γαλλικής πρωτεύουσας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης

Στα αίτια της τεράστιας πυρκαγιάς που προκάλεσε τις μεγάλες ζημιές στον εμβληματικό ναό της Παναγιάς των Παρισίων επικεντρώνονται οι εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση. Την Τετάρτη ξεκίνησαν οι πρώτες καταθέσεις των εργατών που πραγματοποιούσαν τη συντήρηση του ναού, ενώ στη δόθηκαν στη δημοσιότητα νέες λεπτομέρειες για την καταστροφή.

Διαρκείς καταθέσεις

Συνολικά τριάντα εργαζόμενοι που είχαν ασχοληθεί με τις εργασίες συντήρησης πριν το ξέσπασμα της πυρκαγιάς πέρασαν τις πόρτες του γραφείου του εισαγγελέα στο Παρίσι για να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Οι καταθέσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εισαγγελίας θα συνεχιστούν και την Πέμπτη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το CNN, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφερε πως επρόκειτο για μία από τις πιο σύνθετες καταστάσεις που εκλήθη να αντιμετωπίσει. Μάλιστα σε κάποιες στιγμές εκφράστηκαν φόβοι πως θα κατέρρεε ο επιβλητικός ναός.

«Εάν οι φλόγες είχαν φτάσει στα ξύλινα πλαίσια των καμπαναριών, τότε θα είχε καταστραφεί τελείως ο ναός. Και αυτό γιατί θα είχε πραγματοποιηθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα οδηγούσε σε κατάρρευση», δήλωσε σύμφωνα με το CNN εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Ο υπαρχηγός της Υπηρεσίας από την πλευρά του, δήλωσε πως η επιχείρηση κατάσβεσης ήταν σύνθετης και ενδεχομένως η πιο δύσκολη που είχε αντιμετωπίσει στην καριέρα του.

Το απόγευμα της Τετάρτης, οι καθεδρικοί ναοί ανά τη Γαλλία χτύπησαν πένθιμα τις καμπάνες τους με αφορμή την καταστροφή στη Νότρ Νταμ.

Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση έχει εκφράσει την πλήρη δέσμευσή της για την ανοικοδόμηση του ναού. Μία ημέρα μετά την διαβεβαίωση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι οι εργασίες αναστήλωσης θα διαρκέσουν μόλις πέντε έτη [εν αντιθέσει με τις εκτιμήσεις ειδικών που κάνουν λόγο για 10 έως 15 χρόνια], ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ενός διεθνούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικής για την αντικατάσταση του.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δωρεές για την αναστήλωση του εμβληματικού ναού έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ