current views are: 1

10 Μαΐου 2019
Δημοσίευση06:36

ΗΠΑ: Σε ισχύ οι αυξημένοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα – Απειλεί με αντίποινα η Κίνα

«Η Κίνα λυπάται βαθιά» όμως «δεν έχει άλλη καμία επιλογή παρά να λάβει μέτρα ανταπόδοσης», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Δημοσίευση 06:36’
αρθρο-newpost

«Η Κίνα λυπάται βαθιά» όμως «δεν έχει άλλη καμία επιλογή παρά να λάβει μέτρα ανταπόδοσης», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Σε ισχύ τέθηκαν οι αυξημένοι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εξαγωγές αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντείνοντας την εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη.

Ο συντελεστής αυξήθηκε στο 25%, έναντι 10% που ήταν έως σήμερα, και αφορά πληθώρα καταναλωτικών και ηλεκτρονικών αγαθών.

Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο ανέβηκε ξανά από την περασμένη εβδομάδα, όταν η κινεζική κυβέρνηση αναθεώρησε το προσχέδιο της συμφωνίας και υπαναχώρησε από ορισμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, για μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε διατάσσοντας να αυξηθούν οι τιμωρητικοί δασμοί, κάτι που είχε ανασταλεί τον Ιανουάριο· η Κίνα αντέτεινε πως θα ανταποδώσει τα μέτρα.

Ο δεκάμηνος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έχει κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες των δύο χωρών.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν για περίπου 90 λεπτά χθες και αναμένεται να συναντηθούν ξανά σήμερα. Δεν έγιναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους όταν ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες.

Ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος εφαρμόζει πολιτική προστατευτισμού στο πλαίσιο της πολιτικής του που συνοψίζει με το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» – με στόχο κυρίως την αναδιαμόρφωση του διεθνούς σκηνικού ως προς το εμπόριο και την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας – κατηγόρησε το Πεκίνο ότι αθέτησε δεσμεύσεις που ανέλαβε τους τελευταίους μήνες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι εάν δεν συναφθεί συμφωνία, οι ΗΠΑ θα αρχίσουν ξανά να κατασκευάζουν προϊόντα που σήμερα εισάγουν από την Κίνα. «Θα γίνει με τον τρόπο του παλιού καιρού, τον τρόπο που το κάναμε άλλοτε: θα φτιάχνουμε το δικό μας προϊόν», επέμεινε.

Δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη κατέδειξαν πως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών τον Μάρτιο, κάτι που μπορεί να ενισχύσει τη θέση του Τραμπ καθώς κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο.

Απειλεί με αντίποινα η Κίνα

Η Κίνα επανέλαβε σήμερα ότι θα εφαρμόσει μέτρα αντιποίνων, λίγη ώρα αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι, επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα.

Η αύξηση είχε ανασταλεί τον Ιανουάριο από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος προτίμησε να γίνουν σε κλίμα ηρεμίας οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για το εμπόριο. Οι δύο μεγάλες δυνάμεις ενεπλάκησαν από πέρυσι σε εμπορικό πόλεμο που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Ο Ρεπουμπλικάνος αποφάσισε όμως εντέλει να εφαρμόσει τους δασμούς, υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν με αρκετά ταχύ ρυθμό, αμφισβητώντας την καλοπιστία των κινέζων διαπραγματευτών και κατηγορώντας το Πεκίνο ότι αθετεί δεσμεύσεις του.

«Η Κίνα λυπάται βαθιά» όμως «δεν έχει άλλη καμία επιλογή παρά να λάβει μέτρα ανταπόδοσης», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα μέτρα.

Παρά την επιβολή των δασμών, οι δύο πλευρές συνεχίζουν σήμερα – επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος αργά το βράδυ – τις διαπραγματεύσεις για να κλειστεί συνολική συμφωνία για το εμπόριο.

Οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν χθες σε κλίμα σχετικής ηρεμίας, με τον Τραμπ να εκτιμά ότι είναι πάντα «εφικτή» η επίτευξη συμφωνίας αυτή την εβδομάδα και να δηλώνει ότι έλαβε μια «όμορφη επιστολή» από τον Κινέζο ομόλογό του – χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενό της.

Η πίεση στους ώμους των διαπραγματευτών είναι τεράστια. Η συζήτηση αφορά την αποκατάσταση της εμπορικής σχέσης των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, που διεκδικούν την κυριαρχία στις τεχνολογίες του μέλλοντος.

Η κυβέρνηση Τραμπ απαιτεί από το Πεκίνο μείωση του τεράστιου αμερικανικού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών, «διαρθρωτικές αλλαγές», τον τερματισμό της «εξαναγκαστικής» μεταφοράς τεχνολογιών, την προστασία της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας. Ακόμη, απαιτεί να τερματιστούν οι μεγάλες επιδοτήσεις στις κρατικές εταιρείες, όπως αυτές που προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο της κινεζικής κυβέρνησης ώστε η χώρα να μετατραπεί σε πρωταθλήτρια στις τεχνολογίες κάθε είδους («Made in China 2025»).

Πηγές: ΑΠΕ -AFP

 


σχετικα αρθρα