ΔΙΕΘΝΗ

Μέι: Πρώτα η ψήφιση της συμφωνίας για το Brexit και μετά δημοψήφισμα - Αντίθετοι οι Εργατικοί

Δημοσίευση 21 Μαΐου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2019, 20:09
Μέι: Πρώτα η ψήφιση της συμφωνίας για το Brexit και μετά δημοψήφισμα - Αντίθετοι οι Εργατικοί
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Η Μέι διαβεβαίωσε ότι η νομοθεσία για το Brexit που θα παρουσιάσει στις αρχές Ιουνίου στο Κοινοβούλιο περιλαμβάνει «σημαντικές, περαιτέρω αλλαγές για την προστασία της οικονομικής και συνταγματικής ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η Βρετανία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά μόνον όταν η συμφωνία αποχώρησης εξασφαλίσει τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων του Κοινοβουλίου», τόνισε η Τερέζα Μέι, σε δηλώσεις της μετά του υπουργικό συμβούλιο.

Η ίδια υποστήριξε απευθυνόμενη σε εκείνους τους βουλευτές που θέλουν τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος, ότι «χρειάζεστε πρώτα μια συμφωνία για το Brexit. H κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης και διάταξη για ψηφοφορία περί δεύτερου δημοψηφίσματος. Δεν πρέπει να ζητήσουμε από τους Βρετανούς να ψηφίσουν σε δεύτερο δημοψήφισμα», τόνισε.

Η Μέι διαβεβαίωσε ότι η νομοθεσία για το Brexit που θα παρουσιάσει στις αρχές Ιουνίου στο Κοινοβούλιο περιλαμβάνει «σημαντικές, περαιτέρω αλλαγές για την προστασία της οικονομικής και συνταγματικής ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Η πραγματικότητα είναι ότι έπειτα από τρεις προσπάθειες εξασφάλισης της κοινοβουλευτικής στήριξης, δεν θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός κι αν έχουμε μια συμφωνία με την οποία θα μπορούμε να απαιτήσουμε ευρύτερη διακομματική στήριξη», παραδέχθηκε η Μέι στην ομιλία της. Η ίδια δεσμεύθηκε ότι θα επιτρέψει στο Κοινοβούλιο να αποφασίσει στο ζήτημα μιας προσωρινής τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ. «Για μας είναι μεγάλη ευκαιρία να αποχωρήσουμε από την ΕΕ και να έχουμε ανεξάρτητη εμπορική πολιτική», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει νέες ασφαλιστικές δικλίδες για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Αυτό που μετράει είναι να τιμήσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Από την πλευρά μου προχώρησα σε συμβιβασμούς. Τώρα είναι και η σειρά των μελών του Κοινοβουλίου να κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε.

Αντίθετοι οι Εργατικοί

Πάντως, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την τελευταία προσπάθεια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει μια συμφωνία στο κοινοβούλιο για το Brexit.

«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτό το νομοσχέδιο επειδή βασικά είναι ένα αναμάσημα του ό,τι έχει συζητηθεί στο παρελθόν», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.