current views are: 1

21 Ιουνίου 2019
Δημοσίευση09:51

Άκαρπο το «μεγάλο παζάρι» για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ -Στις 30 Ιουνίου νέα Σύνοδος

Κανείς δεν έχει το πάνω χέρι. Ο Μακρόν «έκαψε» τον Βέμπερ, αλλά η Μέρκελ δεν οπισθοχωρεί.

Δημοσίευση 09:51’
αρθρο-newpost

Κανείς δεν έχει το πάνω χέρι. Ο Μακρόν «έκαψε» τον Βέμπερ, αλλά η Μέρκελ δεν οπισθοχωρεί.

Οι 28 ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (21 Ιουνίου) σχετικά με τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ, καθώς οι διαφορετικές τους θέσεις εμπόδισαν οποιαδήποτε πρόοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κατέστη εφικτό ούτε να οριστικοποιηθεί η λίστα με τους τελικούς υποψήφιους που για τα επόμενα 5 χρόνια θα αναλάβουν τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και της θέσης της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, που σήμερα κατέχει η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το κλίμα φαίνεται να ήταν εξαιρετικά έντονο στις βραδινές διαπραγματεύσεις της Πέμπτης, καθώς σήμερα ηγέτες όπως η Μέρκελ, ο Μακρόν, ο Ρούτε και ο Κόστα, δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις καθώς έμπαιναν στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στις 30 Ιουνίου για δείπνο εργασίας, επιχειρώντας να δώσουν τέλος στο αδιέξοδο, δύο μέρες μόλις πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν βρέθηκε κοινός τόπος για κανέναν από τους κορυφαίους υποψήφιους. «Δεν υπήρξε πλειοψηφία για κανέναν τους, όπως μπορεί να σας πει και ο κ. Τουσκ. Αποκλείστηκαν και οι τρεις, οπότε μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, θέτοντας ουσιαστικά στην έξοδο τον Μάνφρεντ Βέμπερ που στηρίζει η Μέρκελ και το ΕΛΚ.

Σε άλλο μήκος κύματος και πιο ασαφής, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την υποστήριξή της στη διαδικασία Spitzenkandidaten (του κορυφαίου υποψήφιου) μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο, όπου ο εκλεκτός της, Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφική στήριξη. Οι συνομιλίες ήταν «έντονες αλλά φιλικές», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας με νόημα ότι όσο δεν εφαρμόζεται πλήρως η διαδικασία Spitzenkandidaten, η ΕΕ «δεν είναι ακόμη στο σημείο που θα ήθελα να τη δω». «Θα πρέπει να βρούμε μια κοινή θέση με το Κοινοβούλιο. Θα μπορέσω να απαντήσω στις ερωτήσεις σας μετά το τέλος της διαδικασίας», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε αν θα επιμείνει στην υποψηφιότητα Βέμπερ και στην επόμενη Σύνοδο.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι τα κεντροδεξιά και τα κεντροαριστερά κόμματα δεν ελέγχουν πλέον αρκετό αριθμό εδρών στο Κοινοβούλιο για να καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ τους και για να σχηματίσουν έναν συνασπισμό πλειοψηφίας θα πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον οι Φιλελεύθεροι και ίσως οι Πράσινοι.

Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές  ότι οι επικεφαλής των σοσιαλιστών και της ευρωομάδας του Μακρόν και των Φιλελευθέρων, Renew Europe, έστειλαν ήδη σαφές μήνυμα στον Γερμανό υποψήφιο του ΕΛΚ, Βέμπερ, ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία για να τον υποστηρίξει.

Ο Τουσκ (που προέρχεται από το ΕΛΚ), απέφυγε επίσης να τοποθετηθεί καθαρά σχετικά με το αν πράγματι αποκλείστηκε ο Βέμπερ, όπως είπε ο Μακρόν. Στις 2 το πρωί, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε απλώς ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε συγκεκριμένα ονόματα».

Πλειοψηφία δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν, ως αναμενόταν, ούτε ο Φρανς Τίμερμανς (υποψήφιος των ευρωσοσιαλιστών) ούτε η Δανέζα Επίτροπος Μαργκρέτ Βεστάγκερ.

Μέσα σε δέκα μέρες πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή και να αποφασιστεί ποιος θα διαδεχτεί τον Γιούνκερ, πάση θυσία. Το θέμα είναι ποιος θα κάνει την θυσία.

Ποιες είναι οι θέσεις-κλειδιά που πρέπει να συμφωνηθούν

Ο πιο ισχυρή θέση είναι αυτή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία κατέχει από το 2014 ο πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται νόμους της ΕΕ, εποπτεύει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, επιβάλλει τις συνθήκες της ΕΕ και διαπραγματεύεται συμφωνίες διεθνούς εμπορίου.

Διασκεδάζω κάπως το ότι δεν είναι εύκολο να με αντικαταστήσουν“, δήλωσε χαμογελαστός ο κ. Γιουνκέρ στις 3 το πρωί, αποχωρώντας από τις άκαρπες διαπραγματεύσεις.

Η θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που επίσης χηρεύει μετά τη λήξη της θητείας του Ντόναλντ Τουσκ, θεωρείται και αυτή «μήλον της έριδος» για πολλούς από τους ευρωπαίους ηγέτες που θα ήθελαν να δουν έναν δικό τους άνθρωπο να την αναλαμβάνει.

Οι ηγέτες πρέπει επίσης να αποφασίσουν για έναν νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα πάρει τη θέση του Ιταλού Μάριου Ντράγκι και έναν Ύπατο Αρμοστή για την εξωτερική πολιτική.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν την υποστήριξη τουλάχιστον 21 από τους 28 ηγέτες της ΕΕ και την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – που θα συνεδριάσει στις 2 Ιουλίου.


σχετικα αρθρα