ΔΙΕΘΝΗ

Την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ζητούν οι ΗΠΑ

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 22 Ιουνίου 2019, 09:41
Την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ζητούν οι ΗΠΑ
Photo: EPA / MICHAEL REYNOLDS
Facebook Twitter Whatsapp

Το μήνυμα Πομπέο στην Άγκυρα και τον Ερντογάν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μήνυμα στην Άγκυρα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έστειλε ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας την έκθεση για το 2018, τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, όσο και ο αρμόδιος πρεσβευτής των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ, αναφέρθηκαν στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Οι δύο τους, έστειλαν διπλό μήνυμα προς την Τουρκία για το συγκεκριμένο ζήτημα κατά την εισαγωγική τοποθέτησή τους, η οποία συνοψίζει την άποψη της Ουάσινγκτον για τα βασικότερα προβλήματα και τις παρατηρήσεις για τις θρησκευτικές ελευθερίες.

«Παροτρύνουμε την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κοντά στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Από την πλευρά του ο Σαμ Μπράουνμπακ τόνισε: «Στην Τουρκία, η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν συνεχίζει να κρατάει κλειστή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Την καλούμε να επιτρέψει την επαναλειτουργία της». Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες έχει ταχθεί και στο παρελθόν υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε και στο ζήτημα της φυλάκισης Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι με την ισχυρή παρότρυνση του Ντόναλντ Τραμπ, η Ουάσινγκτον κατάφερε να απελευθερώσει τον πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος είχε καταδικαστεί αδίκως λόγω της πίστης του. «Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την απελευθέρωση του τοπικού προσωπικού που απασχολείται εκεί», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις θρησκευτικές ελευθερίες, ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τις «λάμψεις προόδου». Ωστόσο, τόνισε πως είναι απαραίτητο να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα, καθώς το 2018 δεν ήταν ένα ιδανικό έτος.

Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να φιλοξενηθεί στην Ουάσινγκτον η δεύτερη υπουργική διάσκεψη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, «η υπουργική διάσκεψη θα επαναβεβαιώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους και θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που παράγουν σταθερές και θετικές αλλαγές».