ΔΙΕΘΝΗ

Oι προτάσεις της Κομισιόν για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας - Ελληνικό ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Παραβιάζετε το Διεθνές Δίκαιο

Δημοσίευση 9 Ιουλίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 9 Ιουλίου 2019, 20:48
Oι προτάσεις της Κομισιόν για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας - Ελληνικό ΥΠΕΞ σε Άγκυρα:  Παραβιάζετε το Διεθνές Δίκαιο
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Αρχίζουν οι συζητήσεις στις Βρυξέλες για τα μέτρα κατά των πειρατικών ενεργειών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σάρκα και οστά ετοιμάζονται να πάρουν οι λεκτικές απειλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας, ως αντίποινα για τις πειρατικές γεωτρήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή, έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικού, το οποίο κατηγορεί την Άγκυρα για διαρκείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. 

Οι κυρώσεις που συζητά η Κομισιόν

Σε συνέχεια των χθεσινών προειδοποιήσεων της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, πηγή που επικαλείται το Reuters, ανέφερε πως αύριο, Τετάρτη αναμένονται συζητήσεις για πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνουν μείωση της προενταξιακή βοήθειας στην Τουρκία κατά 145,8 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Άγκυρα.

Παράλληλα το μενού περιλαμβάνει την αναστολή των συνομιλιών για αεροπορική συμφωνία, όπως επίσης και τις κοινές συνεδριάσεις για την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη γεωργία.

Στα πιθανά μέτρα κατά της Άγκυρας αναφέρονται και το πάγωμα των συναντήσεων κορυφής Ε.Ε - Τουρκίας, ενώ θα προταθεί και στους 28 να τερματίσουν τις επαφές υψηλού επιπέδου με την γειτονική χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει επίσης στοχευμένα μέτρα, όπως κυρώσεις που απευθύνονται σε εταιρείες και πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνέρχονται την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες μπορούν να συζητήσουν μερικές ή και όλες αυτές τις επιλογές που προτείνει η Κομισιόν.

Σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Την ίδια στιγμή, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε νέο σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα, καταδικάζοντας την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κύπρου.

«Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας», σημειώνει το ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε, για ακόμη μία φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».

Οι προειδοποιήσεις Μογκερίνι

Είχαν προηγηθεί οι χθεσινές απειλές της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής σε βάρος της Άγκυρας. «Η δηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομα μια νέα επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω μη αποδεκτή κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου», αναφέρει σε δήλωσή της η Μογκερίνι.

Συνεχίζοντας, καλεί «και πάλι τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Σημειώνεται πως τα ξημερώματα της Δευτέρας έφτασε στην κατεχόμενη Καρπασία το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας. «Πρώτα ο Αλλάχ μέσα σε μια βδομάδα θα ξεκινήσουμε την πρώτη γεώτρηση του Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο, στην Καρπασία, στην περιοχή που έχουμε λάβει σχετική άδεια από την ΤΔΒΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά, Φετίχ Ντονμέζ, υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.