current views are: 1

18 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση13:11

Χείρα βοηθείας από Ρωσία σε Τουρκία μετά την… πόρτα για τα F-35: Θα σας δώσουμε τα δικά μας μαχητικά

Την ίδια στιγμή που κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ

Δημοσίευση 13:11’
αρθρο-newpost

Την ίδια στιγμή που κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή που η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας εντείνεται – έπειτα και από την επίσημη αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα παραγωγής των εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών των F-35 – χείρα βοηθείας φαίνεται να προσφέρει η Ρωσία στον Ερντογάν, με επίσημο κάλεσμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την προμήθεια των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi SU-35.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος του βιομηχανικού κολοσσού όπλων Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, μιλώντας σε ρωσικά και τουρκικά μέσα, άνοιξε τα χαρτιά του και διευκρίνισε ότι «αν οι συνάδελφοί μας από την Τουρκία επιδείξουν τη βούληση, εμείς είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε μαζί τους για την προμήθεια των SU-35».

Η στάση της Ρωσίας, ωστόσο, δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Πριν λίγες μέρες, κι αφού επιβλήθηκαν οι «light» κυρώσεις της ΕΕ στη Τουρκία, η Άγκυρα έλαβε τη πλήρη στήριξη του όψιμου συμμάχου της, η οποία τάχθηκε αναφανδόν κατά των κυρώσεων. 

Ειδικότερα, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε: «Φυσικά, αυτό είναι ζήτημα της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκινάμε από το ότι οι πιέσεις μέσω κυρώσεων, αν και, δυστυχώς, συνιστούν ήδη παράγοντα των σημερινών διεθνών σχέσεων, δεν προέρχονται σαφώς από το οπλοστάσιο της διπλωματίας. Και βεβαίως δεν πρέπει να βρίσκονται στην βάση της διεθνούς πολιτικής. Αυτό οδηγεί σε πολύ θλιβερές συνέπειες. Είμαστε αναγκασμένοι να διαπιστώσουμε ότι σε μεγάλο βαθμό αυτές είναι μέρος της σημερινής πραγματικότητας, αλλά όταν γίνονται μονομερώς είναι μη νόμιμες. Και φυσικά μια τέτοια πολιτική επιθετικής άσκησης πιέσεων για την επίτευξη ιδίων συμφερόντων δεν μπορούμε να την αποδεχθούμε».

Όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα με τη συνεχή κλιμάκωση της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς όπως έγινε γνωστό η Άγκυρα στέλνει και τέταρτο ερευνητικό πλοίο στην Κύπρο, συνοδεία πολεμικών σκαφών, υποβρυχίων και drones.

Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ

Όπως είναι αναμενόμενο, μια πιθανή συμφωνία και συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για τα SU-35 θα περιθωριοποιούσε ακόμα περισσότερο την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ, καθώς θα αποτελούσε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τη δεύτερη κομβικής σημασίας στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας. Εξάλλου, η πολύκροτη προμήθεια -συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων- του πυραυλικού συστήματος S-400 οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων από πλευράς ΕΕ και ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Η απάντηση από πλευράς Ουάσιγκτον ήταν άμεση. «Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων», ανέφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει «πολύ δύσκολη» την κατάσταση και διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται να πουλήσουμε τα μαχητικά F-35» στην Τουρκία.

Η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Άγκυρας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Ουάσινγκτον ως άδικη. Παράλληλα, η Άγκυρα συνέχισε ακάθεκτη τις προκλήσεις της, δημοσιεύοντας μάλιστα φωτογραφίες από το γεωτρύπανο Γιαβούζ στα ανοιχτά της Κύπρου.


σχετικα αρθρα