current views are: 1

18 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση15:03

Δυσφορία Ερντογάν για το «τέλος» των F-35 – Ρωσική «σφήνα» με πρόταση για νέα μαχητικά Su-35

Μετά τους S-400 δημιουργούνται προοπτικές για νέα συμφωνία Άγκυρας-Μόσχας

Δημοσίευση 15:03’
αρθρο-newpost

Μετά τους S-400 δημιουργούνται προοπτικές για νέα συμφωνία Άγκυρας-Μόσχας

Τίτλοι τέλους έπεσαν στην συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 μετά την παραλαβή των πρώτων S-400.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη «δυσφορία» του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN Turk.

Η δήλωση αυτή έγινε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ερντογάν με τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα Εθνικής Ασφάλειας.

Αφού ξεκίνησε η παράδοση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν υγιείς με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις, πρόσθεσε το CNN Turk.

Ρελάνς Μόσχας με πρόταση για Su-35

Την ώρα που ο επίσημος αποκλεισμός των τουρκικών αμυντικών εταιρειών από το πρόγραμμα «στριμώχνει» των Ερντογάν στον ορίζοντα διαφαίνονται και οικονομικές κυρώσεις. Ωστόσο, η Ρωσία τείνει χείρα βοηθείας προς την Τουρκία.

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Τουρκία με βομβαρδιστικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της εταιρεία Σεργκέι Τσεμέζοφ.

«Εάν οι Τούρκοι συνάδελφοι μας εκδηλώσουν επιθυμία, είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε την πώληση Su-35», φέρεται να δήλωσε ο Τσεμέζοφ σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Rostec.

Θυμίζουμε πως στις 17 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου σε γραπτή ανακοίνωση ανέφερε ότι η απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 καθιστά αδύνατη την περαιτέρω συμμετοχή της στο πρόγραμμα κατασκευής των αμερικανικών μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ζήτησε από την Ουάσιγκτον να αναστείλει την απόφαση της αυτή που αφορά την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Η στάση της Ρωσίας, ωστόσο, δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Πριν λίγες μέρες, κι αφού επιβλήθηκαν οι «light» κυρώσεις της ΕΕ στη Τουρκία, η Άγκυρα έλαβε τη πλήρη στήριξη του όψιμου συμμάχου της, η οποία τάχθηκε αναφανδόν κατά των κυρώσεων.

Ειδικότερα, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε: «Φυσικά, αυτό είναι ζήτημα της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκινάμε από το ότι οι πιέσεις μέσω κυρώσεων, αν και, δυστυχώς, συνιστούν ήδη παράγοντα των σημερινών διεθνών σχέσεων, δεν προέρχονται σαφώς από το οπλοστάσιο της διπλωματίας. Και βεβαίως δεν πρέπει να βρίσκονται στην βάση της διεθνούς πολιτικής. Αυτό οδηγεί σε πολύ θλιβερές συνέπειες. Είμαστε αναγκασμένοι να διαπιστώσουμε ότι σε μεγάλο βαθμό αυτές είναι μέρος της σημερινής πραγματικότητας, αλλά όταν γίνονται μονομερώς είναι μη νόμιμες. Και φυσικά μια τέτοια πολιτική επιθετικής άσκησης πιέσεων για την επίτευξη ιδίων συμφερόντων δεν μπορούμε να την αποδεχθούμε».

Όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα με τη συνεχή κλιμάκωση της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς όπως έγινε γνωστό η Άγκυρα στέλνει και τέταρτο ερευνητικό πλοίο στην Κύπρο, συνοδεία πολεμικών σκαφών, υποβρυχίων και drones.


σχετικα αρθρα