current views are: 2

21 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση06:50

Από… φθινόπωρο τα στοχευμένα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας: Οι δυσκολίες του εγχειρήματος

Ο σχεδιασμός της ΕΕ στοχεύει στην εξασφάλιση μιας «διπλωματικής λύσης»

Δημοσίευση 06:50’
αρθρο-newpost

Ο σχεδιασμός της ΕΕ στοχεύει στην εξασφάλιση μιας «διπλωματικής λύσης»

Τους επόμενους μήνες, πιθανότατα τον Οκτώβριο, μετατίθεται η συζήτηση των στοχευμένων μέτρων (νομικών κυρώσεων) της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας, αναφορικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Όπως αναφέρει και δημοσίευμα του Φιλελεύθερου ο όλος σχεδιασμός στοχεύει στην εξασφάλιση μιας «διπλωματικής λύσης», πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, μέσω της οποίας θα αποκλιμακωθεί η ένταση, «μια και καλά», καθώς πολλά ευρωπαϊκά κράτη θεωρούν πως πρέπει να εξαντληθεί η «διαπραγμάτευση» μέσω της διπλωματικής οδού.

Το θέμα πάντως αναμένεται να συζητηθεί στο Γκίμνιχ, το άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ που θα λάβει χώρα το διήμερο 29-30 Αυγούστου, στο Ελσίνκι, με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, να έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ και να συζητήσει την πορεία των «επιλογών» για στοχευμένα μέτρα, ωστόσο δεν αναμένεται εκεί να ληφθεί κάποια απόφαση.

Η λήψη απόφασης για επιβολή στοχευμένων μέτρων, δηλαδή νομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, καθώς διακυβεύονται πολλά σε σχέση με την ευρωτουρκική «συνεργασία», ωστόσο η Άγκυρα δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει στον δρόμο που έχει χαράξει στην ανατολική Μεσόγειο, αψηφώντας τις έως τώρα αποφάσεις.

Δύσκολη η επιβολή στοχευμένων μέτρων

Πάντως όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» το επόμενο μεγάλο βήμα, της λήψης απόφασης για επιβολή στοχευμένων μέτρων, δηλαδή νομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση.

Κοινοτική πηγή έλεγε στον «Φ» πως η απόφαση επιβολής νομικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας τελεί ουσιαστικά υπό την αίρεση εκπλήρωσης δύο αλληλένδετων προϋποθέσεων:

1) «Εάν και εφόσον στα ζητήματα της “ανατολικής Μεσογείου” και ενδεχομένως και στο Κυπριακό δεν εξευρεθεί μια κοινή συνισταμένη για συνεννόηση/διευθέτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, κάτι που όλοι απεύχονται». «Εμείς θεωρούμε», ανέφερε η ίδια πηγή, ότι «το ζήτημα που έχει προκύψει, θα πρέπει να λυθεί μέσω της διπλωματικής οδού και ότι υπάρχει προοπτική προς αυτή την κατεύθυνση».

 2) «Εάν υπάρξει τέτοια κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε να δημιουργηθεί ανάγκη για περαιτέρω μέτρα. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι ευελπιστούμε ότι σύντομα, ως αποτέλεσμα και των παρεμβάσεων που εκδηλώνονται, η κρίση θα εκτονωθεί και η κατάσταση θα εξομαλυνθεί στην ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε η ίδια κοινοτική πηγή.

Με άλλα λόγια, μόνο εάν συντρέχουν οι δύο προϋποθέσεις της κλιμάκωσης των τουρκικών έκνομων ενεργειών και της κατάρρευσης των προσπαθειών για λύση μέσω της διπλωματικής οδού, θα τεθεί θέμα νομικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.


σχετικα αρθρα