ΔΙΕΘΝΗ

Επανήλθε ο Ερντογάν: Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε νέο «κύμα» προσφύγων

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2019, 14:42
Επανήλθε ο Ερντογάν: Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε νέο «κύμα» προσφύγων
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ πρέπει να καθιερώσουν μία «ζώνη ασφαλείας» στην περιοχή, το συντομότερο δυνατόν, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε νέες -έμμεσες- απειλές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας πως η Άγκυρα δεν μπορεί να διαχειριστεί ακόμα ένα «κύμα» προσφύγων, με απώτερο στόχο να ικανοποιηθούν οι οικονομικές απαιτήσεις του από την ΕΕ. 

«Στην Τουρκία βρίσκονται 5 εκατ. πρόσφυγες, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα νέο κύμα μεταναστών από τη βόρεια Συρία», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, που βρίσκεται στην Άγκυρα.

Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε πως η Αγκυρα και η Ουάσιγκτον πρέπει να καθιερώσουν μία «ζώνη ασφαλείας» στην περιοχή, το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με το Reuters, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει σε μία ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας, καθώς και να απομακρυνθούν από την περιοχή οι Κούρδοι αντάρτες της Συρίας YPG.

Λίγο νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έστειλαν κοινό, ηχηρό μήνυμα προς τον «σουλτάνο», κάνοντας λόγο για «παραβατική συμπεριφορά» της Τουρκίας που καταδεικνύει τον διεθνή αποκλεισμό της. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, απαντώντας στον στυγνό εκβιασμό του Τούρκου προέδρου ότι θα ανοίξει την «κάνουλα» κια θα στείλει εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη, η ΕΕ υπενθύμισε τη συμφωνία που έχουν συνάψει οι δύο πλευρές στο προσφυγικό. «Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και τα εναπομείναντα 400 εκατ. πρόκειται να δοθούν σύντομα», υπενθύμισε η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.

«ΕΕ και Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό», πρόσθεσε η Μπερτό. Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη εάν δε λάβει περαιτέρω βοήθεια για τους πρόσφυγες, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας και υπάρχει «εμπιστοσύνη» πως θα αυτή συνεχιστεί με «καλή πίστη».