ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν για το μεταναστευτικό

Δημοσίευση 11 Σεπτεμβρίου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 11 Σεπτεμβρίου 2019, 22:56
Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν για το μεταναστευτικό
Facebook Twitter Whatsapp

Την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν κάνει τις απειλές του πράξη και ανοίγει τις «κάνουλες»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ίδια στιγμή που συνεχίζονται δίχως τέλος οι μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο, σύμφωνα με ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας, τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών εστιάστηκε στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, καθώς και στις εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη και άλλα διμερή θέματα.

Οι δύο ηγέτες είχαν, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, επικοινωνήσει τηλεφωνικά και στις 20 Αυγούστου, ωστόσο το νέο τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την απειλή του τούρκου Προέδρου «να ανοίξει τις πόρτες» ώστε οι πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στην ανεπαρκή, όπως είπε, στήριξη που έλαβε από τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως από την Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την συριακή προσφυγική κρίση.

Η επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή, που η Αγκυρα χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης της ΕΕ το προσφυγικό, θέμα για το οποίο τοποθετήθηκε την Τετάρτη και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης:

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά με μεγάλη προσοχή και η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αφίξεων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν. Παραταύτα οι αριθμοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι πριν από την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας», δήλωσε νωρίτερα από το Βερολίνο, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Όσον αφορά τη χώρα μας, μόνο σε μια ημέρα, 465 μετανάστες περισυλλέχθηκαν από στελέχη του λιμενικού σώματος στη θάλασσα ή εντοπίστηκαν σε παραλίες των νησιών, καθώς ο Ερντογάν κάνει τις απειλές του πράξη και ανοίγει τις «κάνουλες». 

Ο Ερντογάν ανεβάζει κάθε μέρα τον αριθμό των προσφύγων

Επιμένει κάθε μέρα όλο και σε πιο έντονο τόνο στις απειλές του στο προσφυγικό ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκτός από το γεγονός ότι έχει αυξήσει τις ροές προς τα ελληνικά νησιά, αλλά όπου σταθεί και όπου βρεθεί υπενθυμίζει ότι η χώρα του φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες φροντίζει να «φουσκώσει» τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει την Ελλάδα αλλά και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ μέχρι πρότινος ισχυριζόταν πως η Τουρκία μπορεί να στείλει έως και 5,5 εκατ. πρόσφυγες στην Ευρώπη [«Αν σε αυτό τον αγώνα μας δεν μας δώσουν την απαραίτητη στήριξη, δεν θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε τους 3.650.000 Σύρους πρόσφυγες και άλλα 2.000.000 προσφύγων που θα φτάσουν στα σύνορα μας από το Ιντλίμπ»], τώρα ανεβάζει ακόμη περισσότερο αυτό τον αριθμό.

«Σήμερα η Τουρκία φιλοξενεί 3,65 εκατ. πρόσφυγες και συνολικά 5 εκατ. άτομα που ήρθαν από διάφορα μέρη του κόσμου με διάφορες αφορμές. Μαζί με τους ανθρώπους που φροντίζουμε εντός Συρίας, ο αριθμός αυτός ξεπερνάει τα 9 εκατ. Με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, εμείς εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Όμως δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίσουμε άλλο προσφυγικό κύμα».