ΔΙΕΘΝΗ

Αποχώρησε το Γιαβούζ από την κυπριακή ΑΟΖ-Ο ρόλος των ΗΠΑ- Αξιολογεί η Λευκωσία

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2019, 15:44
Αποχώρησε το Γιαβούζ από την κυπριακή ΑΟΖ-Ο ρόλος των ΗΠΑ- Αξιολογεί η Λευκωσία
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο IHA περιμένει σε τουρκικό λιμάνι για ανεφοδιασμό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic, το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο βρίσκεται πλέον πλησίον του λιμανιού Tasucu.

Υπενθυμίζεται ότι το Γιαβούζ, βρισκόταν παράτυπα εδώ και αρκετές βδομάδες ανοικτά της Καρπασίας με τις πληροφορίες έκαναν λόγο για την διενέργεια παράνομης γεώτρησης. Στις 19 Αυγούστου, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε ότι «το Γιαβούζ βρίσκεται στα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας εδώ και ένα μήνα και το «Φατίχ» διενεργεί γεώτρηση εδώ και τέσσερις μήνες  στον στόχο-όπως τον αποκαλεί "Φοινίκη "».

Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, επιβεβαίωσαν στην ιστοσελίδα Sigmalive ότι το γεωτρύπανο έχει αποχωρήσει και αυτή τη στιγμή αξιολογούν τα δεδομένα συλλέγοντας πληροφορίες για να έχουν καθαρή εικόνα σε σχέση με τα νέα δεδομένα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Αυγούστου, οι ΗΠΑ προέβησαν σε μια ισχυρή δήλωση καλώντας την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να απομακρύνει το γεωτρύπανο Γιαβούζ από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο IHA το «Γιαβούζ» περιμένει ανεφοδιασμό και στην συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις του.