ΔΙΕΘΝΗ

Θρίλερ έβγαλαν οι κάλπες στο Ισραήλ: Μακριά από την αυτοδυναμία ο Νετανιάχου

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2019, 22:14
Θρίλερ έβγαλαν οι κάλπες στο Ισραήλ: Μακριά από την αυτοδυναμία ο Νετανιάχου
Facebook Twitter Whatsapp

Οδυνηρή ήττα για το Λικούντ, το οποίο βρίσκεται στη δεύτερη θέση

Νέο θρίλερ έβγαλαν οι κάλπες στο Ισραήλ, καθώς ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Μπένζαμιν Νετανιάχουν δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών. Μάλιστα, τα exit polls δείχνουν το κόμμα του – το Λικούντ- να βρίσκεται πίσω από αυτό του αντιπάλου του Μπένι Γκανζ.

Τα έξιτ πολ των ισραηλινών τηλεοπτικών καναλιών δείχνουν ότι το συντηρητικό Λικούντ του Νετανιάχου μπορεί να εξασφαλίσει 31-33 έδρες στην Κνεσέτ, σε σύνολο 120. Το «Μπλε και Λευκό» του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντς προηγείται ελαφρά, με την πρόβλεψη να του δίνει 32-34 έδρες.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν –πρώην σύμμαχος και νυν πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου– αναμένεται ότι θα παίξει ρόλο ρυθμιστή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Μετά τις εκλογές του Απριλίου, ο 69χρονος Νετανιάχου δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Το Λικούντ και το «Μπλε και Λευκό» είχαν εξασφαλίσει τότε από 35 έδρες το καθένα και χρειάζονταν τη στήριξη μικρότερων κομμάτων με διαφορετικά –συχνά και εντελώς αντίθετα– πολιτικά προγράμματα.