ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικό παραλήρημα: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο (βίντεο)

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2019, 15:16
Τουρκικό παραλήρημα:  Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο (βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Προπαγανδιστικό βίντεο από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζεται η προκλητική ρητορική με τον Χουλουσί Ακάρ να παίρνει τη σκυτάλη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που νωρίτερα δήλωνε πως η ναυμαχία της Πρέβεζας (1538) κατέστησε τη Μεσόγειο Τουρκική λίμνη.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε επί της ουσίας τα περί μετατροπής της Μεσογείου σε τουρκική λίμνη μετά την νίκη εκείνη και αναφέρθηκε και στο παρόν λέγοντας: «Με την δραστηριότητά του στην Γαλάζια Πατρίδα μας το ναυτικό μας συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη στις θάλασσες από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό εκπροσωπώντας την τουρκική ναυτοσύνη. Το Ναυτικό μας θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του με αποφασιστικότητα ώστε να προστατέψει τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας σε όλες τις θάλασσες και ειδικά στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».

Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε και ένα προπαγανδιστικό βίντεο για την τουρκική νίκη του 16ου αιώνα συνδέοντας την τότε επιτυχία του τουρκικού στόλου με τον 21ο αιώνα. 

 

Υπ. Ενέργειας: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις

Την ίδια ώρα θέση για το ενεργειακό «πόκερ» στην ανατολική Μεσόγειο πήρε και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοινώνοντας τη συνέχιση των γεωτρήσεων της Τουρκίας.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ισχυρίστηκε πως «ελληνοκυπριακή διοίκηση ( Κυπριακή Δημοκρατία) συμπεριφέρεται σαν ο  μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού. Έτσι κι  εμείς θα συνεχίσουμε τη δράση μας  στη δική μας υφαλοκρηπίδα και στις περιοχές που έχει αδειοδοτήσει η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’».

Ο ίδιος ανέφερε πως τα γεωτρύπανα θα συνεχίσουν τη δραστηριότητα στην περιοχή γύρω από την Κύπρο χωρίς όμως να διευκρινίζει το που θα κατευθυνθεί το Γιαβούζ.

 «Το γεωτρύπανο μας, το Γιαβούζ έχει ολοκληρώσει τη γεώτρηση του στην Καρπασία, και αυτή τη στιγμή είναι στην Μερσίνα και ετοιμάζεται για την επόμενη γεώτρηση του.  Το Φατίχ, συνεχίζει την δραστηριότητα του στο σημείο που έχουμε αποκαλέσει Μόρφου.  Εμείς είμαστε υπέρ της δίκαιης κατανομής των υδρογονανθράκων και έχουμε αναφέρει πως ως εγγυήτρια δύναμη μπορούμε να συμβάλλουμε στη διαδικασία αυτή», σημείωσε.