ΔΙΕΘΝΗ

Νόμπελ Λογοτεχνίας: Τιμήθηκαν δύο συγγραφείς

Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 10 Οκτωβρίου 2019, 14:24
Νόμπελ Λογοτεχνίας: Τιμήθηκαν δύο συγγραφείς
Facebook Twitter Whatsapp

Ανακοινώθηκαν τα Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2018 και του 2019

Φέτος η βράβευση για το Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν διπλή, καθώς απονεμήθηκε και το περσινό βραβείο.

Νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019 είναι ο Πέτερ Χάντκε και νικήτρια του Νόμπελ 2018 η Όλγκα Τοκάρτσουκ.

Ποιος είναι ο Peter Handke


Ο Peter Handke είναι Αυστριακός συγγραφέας και μεταφραστής. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1942 στο Γκρίφεν της Αυστρίας και έχει ασχοληθεί με κάθε είδος γραπτού και λυρικού λόγου, όπως ποίηση, σενάριο, δοκίμιο, μυθιστόρημα, ενώ έχει καταγράψει και τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες. Βραβευμένος με πολλές διακρίσεις, το έργο του χαρακτηρίζεται στην παρατήρηση, την αποτύπωση και τη λεπτομερειακή αναφορά. Ήταν ένας από τους ελάχιστους λόγιους ανά τον κόσμο που πήρε θέση ενάντια στους βομβαρδισμούς της Σερβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, το 1999.

Ενδεικτική εργογραφία του: «Η Ώρα της Αληθινής Αίσθησης», «Λάθος Κίνηση», «Περί Αποτυχημένης Μέρας», «Περί Κοπώσεως», «Ακόμα μια φορά για τον Θουκυδίδη», «Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι». 


Βραβεύσεις: 1973 - Βραβείο Georg Buchner, 1987 -Βραβείο Vilenica, 2002 - Βραβείο America, 2009 - Βραβείο Franz Kafka, 2014 - Διεθνές Βραβείο Ibsen, 2018 - Θεατρικό Βραβείο Nestroy.

Ποια είναι η Olga Tokarczuk


Η Olga Tokarczuk γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1962 στο Sulechów και είναι Πολωνή συγγραφέας, ακτιβίστρια και διανοούμενη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο επιτυχημένες συγγραφείς της γενιάς της. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για τον μυθολογικό τρόπο γραφής της. Εκπαιδεύτηκε ως ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και δημοσίευσε μια συλλογή από ποιήματα, πολλά μυθιστορήματα, καθώς και άλλα βιβλία πεζογραφίας.