ΔΙΕΘΝΗ

Πολυετείς ποινές φυλάκισης σε Καταλανούς αυτονομιστές

Δημοσίευση 14 Οκτωβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 14 Οκτωβρίου 2019, 11:51
Πολυετείς ποινές φυλάκισης σε Καταλανούς αυτονομιστές
Facebook Twitter Whatsapp

Καταδικάστηκαν από Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια για στάση σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια της περιφέρειας, το 2017, να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Οι τρεις άλλοι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι μόνο για ανυπακοή και δεν καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης.

Από νωρίς, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο, υπό το φόβο αντιδράσεων από πολίτες.

Οι δικαστές συμφώνησαν να καταδικάσουν για το έγκλημα της στάσης, σε συνδυασμό με αυτό της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, τον πρώην αναπληρωτή πρόεδρο της καταλανικής Τζενεραλιτάτ (προεδρία) Οριόλ Τζουνκέρας και τους πρώην συμβούλους (υπουργούς) Τζόρδι Τουρούλ, Τζουζέπ Ρουλ, Ραούλ Ρομέβα και Ντολόρς Μπάσα. 

Για τους επικεφαλής των αυτονομομιστικών πολιτικών οργανώσεων ANC και Ómnia Τζόρδι Σάντσεθ και Τζόρδι Κισάρτ, καθώς και για την πρώην πρόεδρο του Καταλανικού Κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαδέλ, το δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική ποινή, αλλά όχι σε συνδυασμό με τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, καθώς κρίθηκε πως αυτοί δεν είχαν ευθύνες για τη διαχείριση κονδυλίων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου 2017, το οποίο είχε κριθεί παράνομο.

 Επίσης, η έδρα αποφάσισε να καταδικάσει για ανυπακοή-αδίκημα που δεν επισύρει ποινές φυλάκισης-τους άλλους τρεις πρώην consellers (συμβούλους) που ήδη έχουν αποφυλακισθεί υπό όρους και επίσης να τους απαλλάξει από την κατηγορία της διασπάθισης δημοσίου χρήματος.