current views are: 9

16 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση14:17

Θρίλερ με το Brexit – Τουσκ: Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε τι θα γίνει

Σημειώνεται πως ουσιαστική προθεσμία για την διαμόρφωση ενός νομικού κειμένου συμφωνίας είναι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (ώρα Βρυξελλών). 

Δημοσίευση 14:17’

Σημειώνεται πως ουσιαστική προθεσμία για την διαμόρφωση ενός νομικού κειμένου συμφωνίας είναι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (ώρα Βρυξελλών). 

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Βρετανία επί συμφωνίας διαζυγίου έχουν «κολλήσει», δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές, δίνοντας παράταση στο διπλωματικό θρίλερ για Brexit, λίγες ημέρες πριν από την 31η Οκτώβρη, ημερομηνία που έχει ορίσει ο Μπόρις Τζόνσον για να οδηγήσει τη χώρα του στην έξοδο από την EE.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης πως σε επτά με οκτώ ώρες θα πρέπει να γίνει γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί το Brexit.

«Θεωρητικά σε επτά με οκτώ ώρες όλα θα είναι ξεκάθαρα», δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το πολωνικό ιδιωτικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24.

«Σημαντικά θέματα προς διευθέτησιν» πριν από την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, προειδοποίησε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε σήμερα το πρωί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τις τεχνικές συνομιλίες που συνεχίσθηκαν μέχρι αργά την νύκτα και οι οποίες συνεχίζονται» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

 

Οι μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες με στόχο μία συμφωνία για το Brexit ξεκίνησαν και πάλι σήμερα, έπειτα από ολιγόωρη ανάπαυλα.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την πορεία των συνομιλιών νωρίς το απόγευμα, την παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου, θεωρητικά της τελευταίας πριν από το Brexit που έχει ορισθεί για την 31η Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στα προς επίλυσιν προβλήματα, ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ μίλησε για τον μηχανισμό έγκρισης των μελλοντικών διευθετήσεων από το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας και επίσης για θέματα τελωνειακών ελέγχων και καθεστώτος του ΦΠΑ.

Εάν αυτά δεν επιλυθούν σήμερα, «υπάρχει χρόνος. Η 31η Οκτωβρίου απέχει λίγες εβδομάδες και υπάρχει η δυνατότητα μίας ακόμη συνόδου κορυφής πριν από αυτήν, εάν την χρειασθούμε…», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι για μια πιθανή συμφωνία, ωστόσο υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σημειώνεται πως ουσιαστική προθεσμία για την διαμόρφωση ενός νομικού κειμένου συμφωνίας είναι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (ώρα Βρυξελλών), ώστε από αύριο να πάρουν τον λόγο οι ηγέτες που θα συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Οι συνομιλίες έχουν κολλήσει»

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η διαφωνία Λονδίνου – ΕΕ αφορά μία μελλοντική εμπορική συμφωνία και την απορριπτική θέση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας για τις τελωνειακές ρυθμίσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν προσωρινά μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα.

Υπάρχουν ακόμη θέματα προς επίλυσιν, ειδικά ως προς το θέμα του μηχανισμού έγκρισης εκ μέρους της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και ορισμένα τελωνειακά θέματα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ αφού συνομίλησε σήμερα με τον βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

«Υπάρχει ένας δρόμος για πιθανή συμφωνία, αλλά επίσης μένουν πολλά θέματα προς επίλυσιν, ιδιαίτερα ως προς τον μηχανισμό έγκρισης (της Βόρειας Ιρλανδίας) και επίσης ορισμένα θέματα τελωνείων και ΦΠΑ», δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός.

Εάν αυτά δεν επιλυθούν σήμερα, «υπάρχει χρόνος. Η 31η Οκτωβρίου απέχει λίγες εβδομάδες και υπάρχει η δυνατότητα μίας ακόμη συνόδου κορυφής πριν από αυτήν, εάν την χρειασθούμε…», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως υπάρχει μια «αχτίδα ελπίδας» ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Η προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ήταν η «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τόνισε ο Μπρούνο Λεμέρ.

Υποχωρήσεις Τζόνσον

ύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στα αιτήματα των Ευρωπαίων για τα ιρλανδικά σύνορα.

Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχουν τελεωνειακοί έλεγχοι στην ιρλανδική θάλασσα, εγκαθιδρύοντας ουσιαστικά διαφορετικό τελωνειακό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία και διαφορετικό για την υπόλοιπη Βρετανία.

Τυπικά, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμένει κομμάτι της Βρετανίας ως προς την εμπορική πολιτική, αλλά στην πράξη χαράσσεται ένα σύνορο στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι de jure μέλος της τελωνειακής επικράτειας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά de facto στην αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σχολίασε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή.

Υπενθυμίζεται πάντως πως το σημείο αυτό το είχε απορρίψει η Τερέζα Μέι, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως «συμφωνία που κανένας Βρετανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να αποδεχθεί».

«Πυρετός» διαβουλεύσεων και στο εσωτερικό

Σε περίπτωση συμφωνίας πάντως, το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση Τζόνσον διαθέτει επαρκή στήριξη ώστε να εξασφαλίσει την ψήφισή της από τη βουλή, με την Ντάουνιγκ Στριτ πάντως να εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξη.

Προκειμένου η ΕΕ να συμφωνήσει, οι Βρυξέλλες χρειάζονται διαβεβαίωση ότι η νέα συμφωνία έχει πιθανότητες να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτι που δεν συνέβη με την προηγούμενη εκδοχή της.

Τα βλέμματα στρέφονται στο βορειοϊρλανδικό συντηρητικό κόμμα DUP, το οποίο έως τώρα απέκλειε κατηγορηματικά την εμφάνιση οποιουδήποτε είδους συνόρου στη θάλασσα της Ιρλανδίας.

Εξερχόμενη χθες, Τρίτη, από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η επικεφαλής του DUP δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη «κενά» και απαιτείται «δουλειά», χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο το κόμμα της να υπερψηφίσει τη συμφωνία. Εξάλλου, όλο και πιο σαφής γίνεται η συμμόρφωση των διαφωνούντων του Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι, ένας προς έναν, συντάσσονται πίσω από τον Τζόνσον.

 


σχετικα αρθρα