ΔΙΕΘΝΗ

Βούλιαξε το Λονδίνο από τους διαδηλωτές-Αίτημα για νέο δημοψήφισμα και πανηγύρια για το «χαστούκι» στον Τζόνσον

Δημοσίευση 19 Οκτωβρίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 19 Οκτωβρίου 2019, 20:36
Βούλιαξε το Λονδίνο από τους διαδηλωτές-Αίτημα για νέο δημοψήφισμα και πανηγύρια για το «χαστούκι» στον Τζόνσον
Facebook Twitter Whatsapp

Όσο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεχόταν ακόμα μία ήττα, ο κόσμος στους δρόμους πανηγύριζε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στους δρόμους του Λονδίνου με προορισμό την πλατεία γύρω από το Κοινοβούλιο κατέβηκαν ο Βρετανοί, ζητώντας από την κυβέρνηση ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit, την ώρα που στη Βουλή, ο Μπόρις Τζόνσον έχανε ακόμα μία «μάχη», μετά την υπερψήφισε την τροπολογία Λέτγουϊν.

Μάλιστα, αρκετοί ήταν εκείνοι που ταξίδεψαν από άλλες πόλεις στην πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και μάλιστα κρατούσαν ευρωπαϊκές σημαίες και πλακάτ με ευφυολογήματα-συνθήματα.

Χιλιάδες Βρετανοί ξεκίνησαν από το Χάιντ Πάρκ με προορισμό το κοινοβούλιο, εκεί όπου είχε συγκεντρωθεί ήδη πλήθος κόσμου και άπαντες ενημερώνονταν για τις εξελίξεις είτε από γιγαντοθόνες που είχαν στηθεί, είτε από τα κινητά του.

Πολλοί ήταν εκείνοι που πανηγύρισαν με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς θεωρούν ότι είναι μια ευκαιρία για να σταματήσουν το Brexit.

Σε κάποια από τα πλακάτ που κρατούσαν κάποιοι άλλοι, συνέκριναν το Brexit με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ορισμένοι φορούσαν παράξενες στολές – ένας μάλιστα είχε ντυθεί μπανάνα και κρατούσε ένα πλακάτ με το σύνθημα "Είμαστε ώριμοι για αλλαγή".

Δεν έλειψαν και τα ομοιώματα που σάρκαζαν κάποιους πολιτικούς, όπως τον Τζόνσον και τον σύμβουλό του, τον Ντόμινικ Κάμινγκς.

Μια ομάδα διαδηλωτών έψαλλε τον ύμνο της ΕΕ, την "Ωδή στη Χαρά".

 Η ήττα του Μπόρις Τζόνσον

Με πλειοψηφία 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο η τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Ως αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μετατίθεται η έγκρισης της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.

Ο Μπόρις Τζόνσον, έξαλλος με το αποτέλεσμα, τόνισε ότι δεν θα διαπραγματευτεί παράταση με τις Βρυξέλλες και ότι η χώρα θα προετοιμαστεί για έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία. «Δεν θα διαπραγματευτώ με την ΕΕ μία καθυστέρηση και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το κάνω», είπε. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η νομοθεσία για την Αποχώρηση θα τεθεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε ελπίζει ότι οι βουλευτές θα αποδεχτούν τη συμφωνία του με «σημαντικό αριθμό». «Εξακολουθώ να προτείνω αυτή τη συμφωνία στη Βουλή» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δείχνει τη βούληση του σώματος και ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με τον νόμο και να σταματήσει να εκβιάζει τους βουλευτές με την απειλή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Κάλεσε επίσης τον Μπόρις Τζόνσον να ξανασκεφτεί τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να ζητήσει μία παράταση.

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ, αλλά δεν με υποχρεώνει και ο νόμος να το κάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής, Όλιβερ Λέτουιν, που πρότεινε την τροπολογία που ενέκρινε η Βουλή, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την πρόθεση το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, και ότι τώρα μπορεί να το κάνει με την βεβαιότητα ότι εάν δεν περάσει έγκαιρα η νομοθεσία της αποχώρησης, η Βρετανία δεν θα φύγει με άτακτο τρόπο.