ΔΙΕΘΝΗ

Το Facebook καταγγέλλει νέα προσπάθεια ανάμειξης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2020 μέσω Instagram!

Δημοσίευση 22 Οκτωβρίου 2019, 01:00 / Ανανεώθηκε 22 Οκτωβρίου 2019, 01:02
Το Facebook καταγγέλλει νέα προσπάθεια ανάμειξης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2020 μέσω Instagram!
Facebook Twitter Whatsapp

Ζάκερμπεργκ: Οι τακτικές τους εξελίσσονται

Νέα προσπάθεια ανάμειξης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2020 καταγγέλλει το Facebook, αυτή τη φορά μέσα από την εφαρμογή του Instagram.

Σε ανακοίνωση, η εταιρεία έκανε λόγο για 50 λογαριασμούς στο Instagram και έναν στο Facebook, που είχαν τη σφραγίδα μιας καλά στημένης επιχείρησης από τη Ρωσία. Οι λογαριασμοί αυτοί είχαν περίπου 246.000 followers και έχουν κάνει σχεδόν 75.000 αναρτήσεις. Οι λογαριασμοί αυτοί έκαναν αναρτήσεις τόσο συντηρητικού όσο και προοδευτικού περιεχομένου, για πιθανά διχαστικά θέματα, με τρόπο που θυμίζει την καμπάνια ανάμειξης στις εκλογές του 2016 από το ρωσικό Internet Research Agency.

Το δίκτυο αυτών των λογαριασμών, που φαίνεται να λειτουργούσε από τη Ρωσία, ακυρώθηκε. Το ίδιο συνέβη και με τρία άλλα δίκτυα που λειτουργούσαν από το Ιράν. Τα τέσσερα δίκτυα είχαν στο στόχαστρο πολίτες στις ΗΠΑ, τη Βόρεια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Το Facebook παίρνει μέτρα

Την ίδια ώρα, το Facebook ανακοίνωσε ότι λαμβάνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ. Η εταιρεία ανέφερε ότι θα ενισχύσει τη διαφάνεια, με μέτρα όπως το να φαίνονται περισσότερες πληροφορίες για τον επιβεβαιωμένο ιδιοκτήτη μιας σελίδας στο Facebook, προκειμένου οι χρήστες να μπορούν να έχουν καλύτερη εικόνα για το ποιος είναι πίσω από το περιεχόμενο αυτής της σελίδας.

Επίσης, το Facebook θα εισάγει νέα σήμανση για τα κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ, όπως και ότι θα υπάρχει πιο εμφανής σήμανση για το περιεχόμενο που ανεξάρτητοι υπεύθυνοι επαλήθευσης θα έχουν χαρακτηρίσει ως ψευδές. Ακόμη, το Facebook θα θέσει σε εφαρμογή την απαγόρευση πληρωμένων διαφημίσεων που καλούν τους Αμερικανούς να μην ψηφίσουν. Τέλος, τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram θα ενισχυθεί η προστασία των λογαριασμών που έχουν οι υποψήφιοι και άλλοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, ενώ θα υπάρχει επιτήρηση για σημάδια ότι έχουν πέσει θύματα χάκερ.

Ζάκερμπεργκ: Οι τακτικές τους εξελίσσονται

Ο Μαρκ Ζάκενμπεργκ, σε συνέντευξη στο ΝΒC, αναφέρθηκε σε αυτά τα δίκτυα παραπληροφόρησης που εντoπίστηκαν. «Οι τακτικές τους συνεχίζουν να εξελίσσονται. Οι καμπάνιες που εντοπίσαμε ήταν εξαιρετικά σύνθετες. Σηματοδοτούν ότι αυτές οι χώρες σκοπεύουν να είναι ενεργές στις επικείμενες (αμερικανικές) εκλογές», δήλωσε ο δημιουργός του Facebook.

Ο Ζάκενμπεργκ συμπλήρωσε πως διαπιστώθηκε ότι και η Κίνα επιχείρησε να αναμειχθεί σε διάφορες εκλογές, αλλά η εταιρεία κατάφερε να ανιχνεύσει αυτές τις προσπάθειες και να τις σταματήσει. «Σήμερα βλέπουμε ότι η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία ολοένα και περισσότερο, με εξελιγμένες τακτικές, προσπαθούν να αναμειχθούν σε εκλογές. Ομως ένας από τους λόγους που είμαι σίγουρος ενόψει των εκλογών του 2020 είναι πως διαδραματίσαμε ρόλο κατά της ανάμειξης σε κάθε μεγάλη εκλογική διαδικασία στον κόσμο από το 2016: στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ευρωεκλογές, την Ινδία, το Μεξικό, τη Βραζιλία», συμπλήρωσε ο Ζάκενμπεργκ και επεσήμανε ότι τα συστήματα του Facebook είναι πλέον πιο εξελιγμένα.