ΔΙΕΘΝΗ

Του... Brexit στη Βρετανία: Παράταση ζητά ο Τουσκ, «πάγος» από Μακρόν - Με πρόωρες εκλογές απαντά ο Τζόνσον

Δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 23 Οκτωβρίου 2019, 07:33
Του... Brexit στη Βρετανία: Παράταση ζητά ο Τουσκ, «πάγος» από Μακρόν - Με πρόωρες εκλογές απαντά ο Τζόνσον
Facebook Twitter Whatsapp

Στην ΕΕ πετά και πάλι το «μπαλάκι» ο Μπόρις Τζόνσον, ύστερα από τη νέα ήττα στη βρετανική Βουλή

Μαίνεται η πολιτική κρίση στη Βρετανία με αφορμή την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τη νέα ήττα του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως θα προτείνει στους 27 ηγέτες να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για νέα αναβολή της εξόδου, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να διατυπώνει ήδη τις ενστάσεις του. Παράλληλα, η Ντάουνινγκ Στριτ «προαναγγέλλει» πρόωρες εκλογές, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό από την ΕΕ το αίτημα για αναβολή του Brexit έως τον Ιανουάριο.

Χθες, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε το χρονοδιάγραμμα το οποίο πρότεινε ο αρχηγός των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ως προς την έγκριση της νομοθεσίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέλιξη που σημαίνει πως η επικύρωση της συμφωνίας που έκλεισε με τις Βρυξέλλες εντός προθεσμίας — ως την 31η Οκτωβρίου — καθίσταται ουσιαστικά ανέφικτη.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit έως ότου η ΕΕ αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Απαντώντας στην απόφαση του Μπόρις Τζόνσον, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θα προτείνει στους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να αποδεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια νέα αναβολή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

«Σε συνέχεια της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να παύσει την διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης, και για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για μια παράταση. Για αυτό θα προτείνω μια γραπτή διαδικασία», τόνισε ο Τουσκ με tweet του.

Γαλλικό «μπλόκο»: Μόνο ολιγοήμερη καθυστέρηση

Παρόλα αυτά, η Γαλλία ενημέρωσε πως θα δεχτεί παράταση μόνο για λίγες ημέρες.

Ειδικότερα, όπως διεμήνυσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Ορελί ντε Μονσαλέν, η κυβέρνηση της Γαλλίας είναι διατεθειμένη να επιτρέψει μόνο μια «τεχνική» αναβολή του Brexit, η οποία πρόκειται να διαρκέσει «λίγες ημέρες», για να διευκολύνει την επικύρωση διά ψηφοφορίας της νομοθεσίας γι’ αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως αποκλείει κάθε παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας πέραν αυτής.

«Θα δούμε στο τέλος της εβδομάδας εάν και κατά πόσον είναι απαραίτητη μια εντελώς τεχνική παράταση για να ολοκληρωθεί αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία», επισήμανε η υπουργός, η οποία εκφράστηκε στη γαλλική Γερουσία.

«Όμως πέραν αυτών των περιστάσεων, κάθε παράταση με σκοπό μόνο να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος ή να συζητηθεί η συμφωνία [αποχώρησης] ξανά αποκλείεται», πρόσθεσε η Ορελί ντε Μονσαλέν.

«Μονόδρομος οι πρόωρες εκλογές» λέει το Λονδίνο

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι ο μοναδικός τρόπος η Βρετανία να ξεπεράσει την κρίση που έχει προκαλέσει το ζήτημα του Brexit σε περίπτωση που η ΕΕ αποδεχθεί η αποχώρηση να αναβληθεί ως τον Ιανουάριο, δήλωσε χθες Τρίτη πηγή προσκείμενη στο γραφείο του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, η οποία επιχειρηματολόγησε πως η Βουλή των Κοινοτήτων είναι «απόλυτα διχασμένη».

«Το Σάββατο, το κοινοβούλιο αιτήθηκε να υπάρξει αναβολή ως τον Ιανουάριο και σήμερα [χθες] το κοινοβούλιο σπατάλησε την τελευταία του ευκαιρία» η αποχώρηση να γίνει εντός προθεσμίας, είπε η πηγή. «Εάν οι Βρυξέλλες αποδεχθούν την καθυστέρηση που αιτήθηκε το κοινοβούλιο, τότε ο μοναδικός τρόπος η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά είναι η διεξαγωγή [πρόωρων] εκλογών», πρόσθεσε η πηγή που πρόσκειται στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Αυτό το κοινοβούλιο είναι απόλυτα διχασμένο. Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν το Brexit να ολοκληρωθεί με τον Μπόρις ή αν θέλουν να περάσουν το 2020 με δύο δημοψηφίσματα, για το Μπρέξιτ και για τη Σκοτία, με [πρωθυπουργό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, τον Τζέρεμι] Κόρμπιν», πρόσθεσε η ίδια πηγή.