ΔΙΕΘΝΗ

Κάτι τρέχει με τον «Πορθητή»: Σήκωσε άγκυρα από την κυπριακή ΑΟΖ και έβαλε πλώρη για Αττάλεια - Ετοιμάζεται για νέα γεώτρηση;

Δημοσίευση 31 Οκτωβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 31 Οκτωβρίου 2019, 11:21
Κάτι τρέχει με τον «Πορθητή»: Σήκωσε άγκυρα από την κυπριακή ΑΟΖ και έβαλε πλώρη για Αττάλεια - Ετοιμάζεται για νέα γεώτρηση;
Facebook Twitter Whatsapp

Το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», παραμένει εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ

 

Απαγκιστρώθηκε σήμερα νωρίς το πρωί το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» από τον στόχο «Φοινίκη-2» εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποίησε τη δεύτερη παράνομη γεώτρησή του, με την κυπριακή πλευρά να αναμένει και να προετοιμάζεται για νέα παράνομη κίνηση παραβίασης της ΑΟΖ της.

Ο «Πορθητής», που εδώ και μήνες είχε ρίξει άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, δυτικά της Πάφου, πραγματοποιώντας -σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους- έρευνες για υδρογονάνθρακες, όπως φαίνεται στους σχετικούς χάρτες άρχισε σήμερα το πρωί να μετακινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, βάζοντας πλώρη για το αγκυροβόλιο της Αττάλειας, χωρίς όμως να έχει δώσει συγκεκριμένο προορισμό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic.com, το τουρκικό γεωτρύπανο έχει ορίσει ως επόμενό του προορισμό τον στόχο «Φοινίκη-1», στον οποίο βρισκόταν πριν πάει στον τελευταίο του προορισμό.

Ωστόσο, περίπου στις 9 το πρωί, ο «Πορθητής» απενεργοποίησε το σύστημα εντοπισμού του, με το τελευταίο του στίγμα να εκπέμπεται στα ανοιχτά της Πόλης Χρυσοχούς.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις αναφορές που έγιναν στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, ο «Πορθητής» θα ολοκλήρωνε τη γεώτρηση στο «Φοινίκη-2» την 1η Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως πραγματοποίησε δύο γεωτρήσεις αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα αυτών των γεωτρήσεων.

Πάντως, θεωρείται πολύ πιθανόν το τουρκικό γεωτρύπανο να επιστρέφει στην Τουρκία για συντήρηση και προετοιμασία για νέα κάθοδο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ» εξακολουθεί να παραμένει στο σημείο που βρισκόταν εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ενδεχομένως λόγω πληροφοριών για κίνηση εντός των τεμαχίων 2 ή 3 της κυπριακής ΑΟΖ, έχει δεσμεύσει μεγάλη περιοχή για πολυεθνική άσκηση.