ΔΙΕΘΝΗ

Εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ: Οπισθοχώρηση ENI-Total μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις

Δημοσίευση 4 Νοεμβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 4 Νοεμβρίου 2019, 11:51
Εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ: Οπισθοχώρηση ENI-Total μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Οι δύο εταιρείες προσανατολίζονται να κάνουν αρχή από γειτονικά τεμάχια.

Ανακρούει πρύμναν από το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ η ιταλογαλλική κοινοπραξία εξορύξεων ENI-TOTAL λόγω των προκλήσεων και των επιθετικών ενεργειών της Άγκυρας.

Δύο μήνες πριν από την επανέναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ, οι ανησυχίες που είχε εκφράσει ο CEO της ιταλικής ENI Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, («αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις»), για το κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο τεμάχιο 7, φαίνεται να επιδρούν στους αρχικούς προγραμματισμούς.

Σε αντίθεση με τα όσα λεγόντουσαν στο παρασκήνιο, για έναρξη των γεωτρήσεων από το τεμάχιο 7, η κοινοπραξία φέρεται να μετακινείται σε άλλο  - εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης - οικόπεδο.

Η εξέλιξη αυτή, αν και αποδίδεται σε λόγους που έχουν να κάνουν με συμβατικές υποχρεώσεις, σαφέστατα σχετίζεται και με τα ζητήματα ασφάλειας, τα οποία  φαίνεται να συμμερίζεται και η γαλλική TOTAL.

Την ίδια ώρα, ενημερωμένες πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή Κύπρου» υποστηρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη δεν συνιστά υποχώρηση της κοινοπραξίας, αλλά μια κίνηση τακτικής.

Οι δύο εταιρείες προσανατολίζονται τώρα,  σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνουν αρχή από γειτονικά τεμάχια.