ΔΙΕΘΝΗ

Το χαβά της η Άγκυρα παρά τις απειλές για ευρώ-κυρώσεις: Μάταια ελπίζετε να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις

Δημοσίευση 11 Νοεμβρίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 11 Νοεμβρίου 2019, 21:38
Το χαβά της η Άγκυρα παρά τις απειλές για ευρώ-κυρώσεις: Μάταια ελπίζετε να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Τι απαντά το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η ΕΕ έκανε το επόμενο βήμα για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εξαιτίας των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Παρά την εξέλιξη αυτή η Άγκυρα δείχνει πως δεν… ιδρώνει το αυτί της και συνεχίζει να προκαλεί.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που σημειώνει: «Είναι μάταιη προσδοκία να ελπίζουν ότι θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο με απειλές. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις και τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο με τον ίδιο τρόπο».

«Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι δεν θα σταματήσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο, όπως και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τα βήματα της ΕΕ», επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση, που κατηγορεί την ΕΕ ότι με τη σημερινή της απόφαση δείχνει ότι δεν πήρε τα μηνύματα που έστειλε η Άγκυρα μετά την προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων το καλοκαίρι, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής των Οκτώβριο. Ακόμη, η Τουρκία υποστηρίζει πως είναι η μόνη πλευρά που έχει κάνει καλόπιστη προσπάθεια στο θέμα, με εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες.

Παράλληλα, η Τουρκία εξαπολύει νέα επίθεση στην ΕΕ, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιείται από τη Λευκωσία για τις μαξιμαλιστικές θέσεις της. «Δεν μπορεί να δει τα γεγονότα, ούτε να πάρει μια απόφαση που συνάδει με το διεθνές δίκαιο και την ισότητα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που την κατηγορεί ότι δείχνει «αδικαιολόγητη και ακατανόητη» στήριξη στην Κύπρο, παραβλέποντας το διεθνές δίκαιο και μια σημαντική ευκαιρία για συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο.

 «Η ΕΕ έχει χάσει τον χαρακτήρα της ως ουδέτερος παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού. Δεν είναι ικανή να υιοθετήσει μια εποικοδομητική και χρήσιμη στάση στην ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκία. «Αντί για αυτό η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια απερίσκεπτη συμπεριφορά απέναντι στις εκκλήσεις μας για σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματά μας», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση.