ΔΙΕΘΝΗ

Απτόητη η Τουρκία παρά τις απειλές της ΕΕ - Επιστρέφει στα κυπριακά ύδατα ο «Πορθητής» (χάρτης)

Δημοσίευση 14 Νοεμβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 25 Νοεμβρίου 2019, 16:24
Απτόητη η Τουρκία παρά τις απειλές της ΕΕ - Επιστρέφει στα κυπριακά ύδατα ο «Πορθητής» (χάρτης)
Facebook Twitter Whatsapp

Η Άγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχή εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, αλλά όχι εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προς τις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου κινείται και πάλι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», ύστερα από ανάπαυλα μερικών ημερών στα απέναντι από την Κύπρο τουρκικά παράλια.

Ο «Πορθητής» αναχώρησε από το λιμάνι της Σελεύκειας στις 16:00 το μεσημέρι της Τετάρτης με πορεία προς τον εν λόγω στόχο, που η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων ονόμασε ως «Καρπασία-2».

Συγκεκριμένα, η Τουρκία δέσμευσε μέσω του σταθμού της Αττάλειας θαλάσσια περιοχή 20 χιλιόμετρα νότια του Ριζοκάρπασου, όπου θα διεξάγει παράνομη γεώτρηση τον «Πορθητή» σε σχετικά ρηχά θαλάσσια βάθη. 

Οπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com, οι παράνομες δραστηριότητες του γεωτρύπανου ξεκίνησαν στις 13 Νοεμβρίου, και θα ολοκληρωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου 2020.

Το σημείο που δέσμευσε η Τουρκία βρίσκεται εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, όχι όμως εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων βόρεια του οικοπέδου τρία της ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό γεωτρύπανο έίχε αποχωρήσει από τα δυτικά της Πάφου στις 31 Οκτωβρίου με τελικό προορισμό το λιμάνι tasuku. Ο Πορθητής είχε αφιχθεί στην κυπριακή ΑΟΖ τα ξημερώματα της 4 ης Μαΐου, ημέρα Σάββατο, προκαλώντας διπλωματικό συναγερμό στη Λευκωσία. Από τουρκικής πλευράς δεν υπήρξαν πληροφορίες για τις νέες παράνομες δραστηριότητες του γεωτρύπανου στην περιοχή.

Η Άγκυρα αγνοεί τις «απειλές»

Αποφασισμένη να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία, όπως δήλωσε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την υιοθέτηση του πλαισίου για τα για περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας από το το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Το τουρκικό υπουργείο τονίζει ότι η Άγκυρα δεν θα σταματήσει να προστατεύει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, «παρά τα ακατανόητα βήματα της Ε.Ε.”, ενώ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει στις απειλές.

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο σήμερα (11 Νοεμβρίου) του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. δείχνουν ότι κανένα από τα μηνύματα που δώσαμε μετά τις συνόδους της 15ης Ιουλίου και της 14ης Οκτωβρίου 2019 του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, δεν έφτασαν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανακοίνωση.

«Είναι μάταιη η προσδοκία ότι η χώρα μας θα κάνει πίσω από τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, υποκύπτοντας στις απειλές. Κανείς να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.