current views are: 9

10 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση16:46

Αναμένεται τηλεφώνημα Πούτιν – Ερντογάν για τη Λιβύη

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι θα συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του την κατάσταση στη Λιβύη και εξέφρασε την πρόθεσή του να προσπαθήσει να τον πείσει να σταματήσει τη στήριξη που παρέχει στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

Δημοσίευση 16:46’

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι θα συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του την κατάσταση στη Λιβύη και εξέφρασε την πρόθεσή του να προσπαθήσει να τον πείσει να σταματήσει τη στήριξη που παρέχει στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία τις ερχόμενες μέρες με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη και τάσσεται υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης στον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα, τόνισε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Τις ερχόμενες μέρες, αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί, και γίνονται προετοιμασίες», συμπλήρωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι θα συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του την κατάσταση στη Λιβύη και εξέφρασε την πρόθεσή του να προσπαθήσει να τον πείσει να σταματήσει τη στήριξη που παρέχει στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

«Η Ρωσία καλωσορίζει όλες τις πρωτοβουλίες που ενδέχεται να συμβάλουν στη διευθέτηση στη χώρα. Στην πραγματικότητα, η βάση της διευθέτησης αυτής έχει υπονομευθεί, σε μεγάλο βαθμό, λόγω γνωστών στρατιωτικών ενεργειών από ορισμένες γνωστές συμμαχίες», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Ερντογάν εμφανίζεται έτοιμος να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης για να στηρίξει την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του εκλεκτού του Φάγεζ αλ-Σάρατζ. Όπως επεσήμανε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, «αν  Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία».

Αντίστοιχες αναφορές είχε κάνει και χθες ο Ερντογάν κατά τη συνέντευξή του στο TRT: «Εάν η Λιβύη [σ.σ. η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»] θέλει να στείλουμε στρατιώτες, τότε θα αποφασίσουμε μόνοι μας και δεν θα ζητήσουμε την έγκριση κανενός. Η Τουρκία είναι έτοιμη να δώσει στη Λιβύη οποιοδήποτε είδος βοήθειας». Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως Τουρκία και Λιβύη μπορούν να ξεκινήσουν  κοινές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την υπογραφή των δύο χωρών για τα «θαλάσσια σύνορα».

Ο λόγος που η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να στηρίξει στρατιωτικά τα το καθεστώς της Τρίπολης είναι απλός: Εάν απειληθεί ακόμη περισσότερο ο Σαράτζ από τον στρατάρχη Χαφτάρ που ελέγχει ήδη το μεγαλύτερο κομμάτι της Λιβύης, τότε αυτομάτως τίθεται εν αμφιβόλω και η ίδια η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων – η οποία ως γνωστό έχει προκαλέσει πλείστες αντιδράσεις από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο καθώς και συνολικά της ΕΕ. Είναι επίσης γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαράτζ είναι εξόχως ασταθής, και εξάλλου, ο ίδιος ο Ερντογάν είχε παραδεχθεί λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι: «Εφόσον η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης είναι σταθερή και ισχυρή αυτή (η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ) θα προχωρήσει».


σχετικα αρθρα