current views are: 9

27 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση05:08

Μυρίζει «μπαρούτι» στην Ανατολική Μεσόγειο: Η Λιβύη ζήτησε επίσημα βοήθεια από την Τουρκία – Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ρωσία

Νωρίτερα ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο θα ψηφιστεί η πρόταση για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Δημοσίευση 05:08’

Νωρίτερα ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο θα ψηφιστεί η πρόταση για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

«Φωτιά» έχουν πάρει οι εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης, ύστερα από την είδηση που μετέδωσε το Reuters το βράδυ της Πέμπτης ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης του Φαγέζ αλ-Σάρατζ ζήτησε από την Τουρκία στρατιωτική ενίσχυση.

Ειδικότερα, αξιωματούχος από την Τρίπολη που επικαλείται το Reuters είπε ότι αίτημα βοήθειας αφορά σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση στις 7 Ιανουαρίου. «Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στην Εθνοσυνέλευση στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση» της Λιβύης.

Αντιδρούν ΗΠΑ και Ρωσία

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα μετά και την αντίδραση της Μόσχας, η οποία δεν φαίνεται να επικροτεί την στρατιωτική εμπλοκή της Άγκυρας. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η Ρωσία καταδικάζει την οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Αυτή την θέση υποστήριξε και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Λιβύη πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η Ρωσία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στον συσχετισμό δυνάμεων εκεί και ως εκ τούτου μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις. Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης τοποθετεί την Άγκυρα και την κυβέρνηση Σαράτζ απέναντι στο Κρεμλίνο, το οποίο υποστηρίζει τον Χαφτάρ.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας έγινε γνωστό πως από τον Λευκό Οίκο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην οποία συμφώνησαν ότι απορρίπτουν «την εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαμάχη της Λιβύης να προχωρήσουν σε «επείγοντα βήματα» προκειμένου να υπάρξει επίλυση στις συγκρούσεις.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η ανακοίνωση στην οποία προέβη χθες η Προεδρία της Τυνησίας, μία ημέρα μετά και τη συνάντηση που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Τυνήσιο ομόλογό του. Η ανακοίνωση αναφέρει πως «η στάση του κράτους της Τυνησίας, είναι ουδέτερη στην κρίση της Λιβύης. Η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό». Η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η προσπάθεια της Άγκυρας να παρασύρει την Τύνιδα σε ένα συνασπισμό υπέρ της κυβέρνησης Σαράτζ απέτυχε.

Το πλάνο του Ερντογάν για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη σχολίασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Σαφέστατα παίζει με τη φωτιά και προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις, όχι μόνο από Ελλάδα αλλά από όλους τους “παίκτες’’ του διεθνούς συστήματος. Με τέτοιες κινήσεις θα απομονωθεί περαιτέρω, καθώς ο νέο-οθωμανικός επεκτατισμός καταδικάζεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης». Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση.

Αξιοσημείωτη πάντως φάνηκε να είναι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Κωνσταντινούπολη. Παρόλο που η επίσκεψη ήταν ιδιωτική και σκοπός της ήταν να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στο Φανάρι, η συνάντησή του με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου άναψε φωτιές. Κάποια εκ των φιλοεργοντανικών Μέσων την χαρακτήρισαν περίεργη.

 


σχετικα αρθρα