current views are: 13

13 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση20:56

Λιβύη ώρα μηδέν: Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκεχειρία – Προθεσμία ζητά ο Χαφτάρ

Οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου δεν προτίθενται να συναντηθούν στην Μόσχα με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγιέζ Σάρατζ

Δημοσίευση 20:56’

Οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου δεν προτίθενται να συναντηθούν στην Μόσχα με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγιέζ Σάρατζ

Στη δημοσιότητα δόθηκε το προσχέδιο της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στη Μόσχα.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το επίμαχο προσχέδιο, τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύονται να τηρήσουν το καθεστώς της εκεχειρίας, χωρίς προϋποθέσεις παρά το ότι, νωρίτερα, ο Φαγέζ Αλ Σάρατζ είχε θέσει ως όρο ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός να επιστρέψει στις θέσεις που κατείχε πριν τις 4 Απριλίου 2019 όταν και άρχισε η πολιορκία της Τρίπολης, πράγμα που δεν έγινε δεκτό από τον στρατάρχη Χάφταρ ο οποίος απείλησε με διακοπή των διαπραγματεύσεων.

«Καλούνται να βάλουν ένα “τέλος” σ’ όλες τις επιθετικές επιχειρήσεις και να στραφούν στην αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Τονίζεται δε, ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα καταβάλλουν προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Τρίπολη και τις υπόλοιπες πόλεις της αφρικανικού κράτους.

Προθεσμία ζήτησε ο Χαφτάρ

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη Φαίζ Σάρατζ και ο πρόεδρος του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χαλέντ Αλ Μίσρι υπέγραψαν το σχέδιο της συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης στη χώρα, ενώ ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) Χαλίφα Χάφταρ ζήτησε περιθώριο χρόνου έως το πρωί, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Συζητήθηκε το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα επιτρέψει να συγκεκριμενοποιηθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με την κατάπαυση του πυρός. Το σχέδιο της τελικής συμφωνίας που προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε λεπτομερώς. Υπήρξε αντικείμενο επαρκώς σοβαρών συνομιλιών» δήλωσε ο Λαβρόφ και προσέθεσε: «Ο πρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης κύριος Σάρατζ και ο πρόεδρος του κρατικού συμβουλίου κύριος αλ Μίσρι μόλις το υπέγραψαν. Ο στρατάρχης Χάφταρ, διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) και ο πρόεδρος της Βουλής των βουλευτών στο Τομπρούκ Ακίλα Σάλεχ εξετάζουν το κείμενο αυτό θετικά και ζήτησαν λίγο περισσότερο χρόνο έως το πρωί της επόμενης μέρας για να καταλήξουν στην υπογραφή του. Ελπίζω ότι η απόφαση θα είναι θετική».

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο στρατηγός Χαφτάρ ζήτησε προθεσμία έως το πρωί της Τρίτης, προκειμένου να μελετήσει τη συμφωνία εκεχειρίας.

«Ελπίζουμε ότι Χαφτάρ και Σάρατζ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις της εκεχειρίας, προλειαίνοντας το έδαφος για την πολιτική διαδικασία» έσπευσε να προσθέσει η Άγκυρα.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη ανακοίνωσαν την έναρξη μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, βάζοντας «τέλος» στις πολύμηνες εχθροπραξίες.

Επαφές Ρωσίας – Τουρκίας στη Μόσχα

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Δευτέρας, αξιωματούχοι της Ρωσίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στη Μόσχα, με τη συμμετοχή και των επικεφαλής των δύο αντίπαλων «στρατοπέδων» στη Λιβύη, με στόχο την επισφράγιση της σχετικής εκεχειρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφρικανική χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.

Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα της Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Η εμφύλια σύρραξη, μάλιστα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 280 άμαχους, ενώ στο πεδίο των μαχών έχουν «χαθεί» περίπου 2.000 στρατιώτες. Ο αριθμός των εκτοπισμένων δε, υπερβαίνει τους 146.000.

«Θα ζητήσουμε αν χρειαστεί στρατιωτική βοήθεια από Αίγυπτο»

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου δεν προτίθενται να συναντηθούν στην Μόσχα με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγιέζ Σάρατζ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadas, το οποίο με την σειρά του επικαλείται πηγές προσκείμενες στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

«Εκτιμούμε την μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο δεν έχουμε καμία επιθυμία να συναντηθούμε με τον Σάρατζ» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου. Ο τηλεοπτικός σταθμός επισημαίνει επίσης ότι η ρωσική πλευρά δεν απέστειλε καμία πρόσκληση για άμεσες συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και τον Διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ). Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Αίγυπτο «για τη σαφή και καθοριστική στήριξη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της ξένης ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης»,

Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, βρίσκεται στο Κάιρο καθώς την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του αραβικού κοινοβουλίου όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη και στο Ιράκ.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ, με ανάρτηση στο Twitter, διεμήνυσαν ότι «είναι ακόμη παρούσες σε όλες τις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και δεν έχουν αποσυρθεί, ούτε σκοπεύουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω».

«Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλο το λιβυκό έδαφος από τους παραστρατιωτικούς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ).


σχετικα αρθρα